Kandidat za premijera

Kandidat za premijera Albin Kurti navodi da će nastaviti dijalog sa Srbijom, ali bez ideje "razmjene i trgovine" i da odnosi treba da se zasnivaju na jednakosti, reciprocitetu i uzajamnom priznanju, prenosi Reporteri.

Kurti je u intervjuu za hrvatski "Jutarnji list" dodao da Srpsku listu smatra instrumentom beogradske politike i da je isključuje iz koalicionih pregovara. Lider Samoopredjeljenja je najavio i obračun sa institucionalnom korupcijom i organizovanim kriminalom na Kosovu.

Kurti najavljuje nastavak dijaloga sa Srbijom, ali uz nova pravila i stavove Kosova.

„Žao mi je, ali ovo je teza predsjednika Srbije, koji stranim diplomatama govori da će na kraju priznati Kosovo, ali prvo mora znati šta će Priština dati Beogradu. Dakle, želi da zna šta je Kosovo spremno da pruži. Nećemo upasti u tu zamku. Odnosi između Kosova i Srbije treba da se zasnivaju na jednakosti i reciprocitetu. Neka dijalog u budućnosti bude ozbiljan i iskren i neka strane iznesu stavove na transparentan i demokratski način. Dijalog u budućnosti treba postaviti tako da građani budu korisnici. Iz tog razloga mislim da bismo trebali promeniti pristup i ne prihvatiti logiku 'šta mi daješ zauzvrat'. Kao što je rekao predsjednik Biden, dijalog treba da bude usmjeren na uzajamno priznavanje, a ne na logiku trgovine, što je dovelo do ideje o razmjeni teritorija“, rekao je Kurti.

Lider Samoopredjeljenja dodaje da Balkanu nisu potrebne ideje iz devetnaestog vijeka. Kurti je rekao da današnja Srbija treba da se ogradi od Miloševića, a ne da traži kompenzaciju za njegove poraze, jer se na taj način ponovo poistovećuje sa tom politikom. Kurti je rekao da će o koaliciji razgovarati i sa poslanicima manjina, a takođe i sa Srbima, koji ne dolazi sa Srpske liste, jer je smatra „beogradskim instrumentom“ i zato što su njeni članovi u martu 2020.  glasali za rušenje vlade, iako ni u jednom trenutku nisu izrazili nikakve primjedbe.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri