Stručnjak za ustavna pitanja

Stručnjak za ustavna pitanja Mazllum Baraliu u izjavi za Kosovo Onlajn navodi da je Pokret Samoopredjeljenje kao pobjednik izbora, po Ustavu Kosova obavezan da ponudi mjesto u budućoj vladi Srpskoj listi koja je osvojila svih 10 mjesta namjenjenih srpskoj zajednici na Kosovu.

On, međutim, objašnjava da Albin Kurti kao pobjednik izbora nije obavezan da Srpsku listu zove u vladajuću koaliciju, već da se obaveza odnosi na imenovanje dva ministra iz redova manjinskih zajednica.

“U Ustavu Kosova nigdje ne piše da je obaveza partije koja dobije većinu koalicija sa srpskim političkim partijama, u ovom slučaju sa Srpskom listom. Ono što je obavezujuće jeste da ako vlada bude imala 12 ministarstva odnosno resora, onda će morati da imenuje jednog ministra srpske zajednice i jednog iz drugih zajednica, ukoliko ima više ministarstava onda se imenuje treći ministar koji će predstavljati nevećinske zajednice Kosova. Buduća Kurtijeva Vlada je po Ustavu obavezna da ponudi Srpskoj listi jednog kandidata za ministra, ako se to ne prihvati može se uzeti kandidat iz drugih partija ili iz civilnog društva ali mora biti srpske nacionalnosti, isti je princip i za druge manjinske zajednice. To će biti jedina obaveza, tako je bilo i poslije prošlih izbora”, navodi Baraliu.

Prema Ustavu Kosova, izbor ministara se vrši nakon konsultacija mandatara za sastav Vlade sa političkim partijama, koalicijama ili grupama koje predstavljaju nevećinske zajednice na Kosovu.

Ukoliko se za ministra imenuje neko van parlamenta, njegovo imenovanje je neophodno da odobri većina poslanika u Skupštini Kosova iz redova određene zajednice.

Na osnovu preliminarnih rezultata, Srpska lista je osvojila svih deset poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova, rezervisanih za srpsku zajednicu.

Baraliu dodaje da će Kurti njavjerovatnije moći samostalno da formira Vladu ali lično smatra da u sastav nove Vlade treba da bude uključena još neka politička partija.

“Budući da je Albin Kurti nakon prošlih izbora formirao vladu koja je bila u koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova i nije bila većinska, dobro bi im došlo još deset poslanika Srpske liste ali on nije htio i nije napravio takvu koaliciju. Sada je u mnogo boljem položaju zato što će imati 60 možda i 61 poslanički mandat, ali ne bi bilo loše da pojača vladu, koja će biti demokratična, da ne bude jednopartijska, bolje je da bude više partija da bi bila demokratska i pluralistička”, zaključuje Baraliu.

Izvor: Kosovo Online