Politički analitičar

Politički analitičar Azem Vllasi ističe da je Kosovu neophodna vlada sa stabilnom većinom u Skupštini i smatra da Samoopredjeljenje (VV) treba da napravi čvrstu koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova (PDK) ili Alijansom za budućnost Kosova (AAK), prenosi Ekonomija Onlajn.

„Kosovu je potrebna  vlada  sa stabilnom albanskom većinu u parlamentu uz učešće manjinskih zajednica kako je definisano Ustavom. To znači da bi Pokret Samoopredjeljenje trebao da formira koaliciju sa PDK ili AAK", rekao je Vllasi.

Pred novom vladom su brojni izazovi, dodaje Vlasi i konstatuje da će ih teško koja koalicija u potpunosti ostvariti.

"Ekonomski oporavak i razvoj,  borba protiv korupcije i državnih prevara, vladavina zakona i zapošljavanje mladih trebalo da budu prioriteti. Iako bi to željela nijedna vlada ne može ispuniti sva obećanja iz predizborne kampanje. Ali važno je vidjeti posvećenost, iskrenost, dobru organizaciju i aktiviranje svih raspoloživih potencijala za napredak. Važno je videti da ljudi na vlasti prije svega zastupaju interes naroda i države, a ne privatnih interesa, zloupotrebljavajući vlast. Očekivanja od ubjedljivog pobjednika izbora su ogromna, pa bi razočaranje birača bilo pogubno za budućnost Kosova“,  dodao je Vllasi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online