Tokom sjednice

Vršilac dužnosti ministra regionalnog razvoja Enis Kervan, koji dolazi iz turske zajednice na Kosovu, uputio je zahtjev Vladi da na listu terorističkih organizacija uvrsti pokret "Hizmet" Fethulaha Gulena i Radničku stranku Kurdistana, prenosi Reporteri.

Kervan je na sjednici Vlade, gde se raspravljalo i o Nacrtu godišnje platforme obavještajne i sigurnosne politike, rekao da bi ove dve organizacije mogle da "teško oštete" Kosovo.

"Tačka u kojoj se pominje teroristička organizacija ISIL poznata i kao Islamska država i njeni ogranci, ne pominju se terorističke organizacije koje su poznate širom svijeta: Kurdistanska radnička stranka i teroristička organizacija FETO. To može da nanese ozbiljnu štetu Kosovu, posebno što su ove organizacije na listama terorističkih organizacija EU i SAD. Definitivno moramo povećati suradnju s Turskom protiv ovih organizacija", rekao je Kervan.

Premijer Avdullah Hoti izjavio je da će zahtjev ministra Kervana biti upućen Kosovskoj obavještajnoj agenciji, a nacrt platforme sigurnosne politike odobren bez ovih zahtjeva.

"Naša obavještajna i sigurnosna politika se koordinira sa međunarodnim partnerima i usklađena je sa njihovom politikom", rekao je Hoti.

Kosovo, koje je takođe dio globalne koalicije u borbi protiv militantne grupe Islamska država, prepoznaje ovu organizaciju kao terorističku.

Od neuspješnog vojnog puča u Turskoj 2016. godine službena Ankara uputila je zahtjev da se Fetulah Gulen, koji trenutno boravi u SAD izruči Turskoj, uz tvrdnje da iza pokušaja puča stoji Gulenova organizacija.

Kurdistanska radnička stranka koju SAD i EU tretiraju kao terorističku organizaciju, od 1980-ih do danas vodi ustanak u regiji sa većinskom Kurdima na jugoistoku Turske, piše Reporteri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri