Profesor međunarodnih odnosa

Stručnjaci za međunarodne odnose na Kosovu procjenjuju da država nije postigla velika dostignuća u međunarodnoj zajednici zbog unutrašnjih političkih kriza, korupcije i nekonsolidovane diplomatske službe, prenosi Lajmi.

Trinaestogodišnji period Kosova kao nezavisne države, profesor međunarodnih odnosa, Afrim Hoti smatra periodom izvanrednih prilika, ali skromnih dostignuća.

„Stalni izlazak na birališta i izbori su praktično bili usmjereni na unutrašnju politiku, a nikako nisu doprinela međunarodnom satusu Kosova“, rekao je Hoti.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije smatra da pozitivna slika o Kosova u međunarodnoj zajednici polako bledi.

„Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, pa do sada, možemo reći da pozitivna slika o Kosova u međunarodnoj zajednici bledi i  imamo negativnu percepciju zbog korupcije i negativnih pojava“, kaže Fetahu.

Prema profesoru međunarodnih odnosa Hotiju, pitanje priznanja ostalo je u sjenci zbog kosovskih unutrašnjih političkih problema.

„Ako smo se uvijek, ili većinu vremena, bavili sobom, očekivalo se da će pitanje priznanja biti u sjenci i ne samo da se broj nije povećao, već smo često suočeni sa situacijama u kojima je nedostajalo koordinaciju ili stalnih kontakata sa onim državama koje su nas priznale, i kao posljedica toga, kada smo se prijavili određenim međunarodnim organizacijama, države koje su priznale Kosovo u principu ili su bile neutralne u pogledu glasanja ili su u nekim slučajevima glasale protiv, ovo tačno je da pokazuje krhkost u smislu naše spoljne politike i nažalost ovaj trend ili ovaj fenomen nas prati i danas“, kaže Hoti.

Kosovo je priznanje od države Izrael dobilo nedavno, a to se dogodilo tri godine nakon što nije uspjelo da obezbjedi bilo kakvo priznanje.

„U početku u prvim godinama nezavisnosti imali smo dosta važnih priznanja, tokom godina imali smo dobar učinak zemalja koje su priznale Kosovo, ali to je bio vrlo razočaravajući period, posebno posljednjih godina sa vrlo malo priznanja ili čak sa onim što smo u slengu nazvali „priznanjem“ ili „suspendovanjem diplomatskih odnosa između dvije zemlje, što je loše za kosovsku diplomatiju"“, smatra Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije.

Kosovo još uvijek nije obezbjedila mjesto u Ujedinjenim nacijama i nema punu podršku Evropske unije, pošto pet država članica ne priznaje Kosova ni 13 godina nakon nezavisnosti.

Tokom ovih 13 godina, Kosovo je postalo član osam međunarodnih organizacija, uključujući Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku. Najmlađa država u Evropi uspela je da se pridruži FIFA, UEFA i Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi