Bivši poslanik PDK

Bivši poslanik PDK Arsim Bajrami smatra da je ubjedljiva pobjeda Samoopedjeljenja (VV) izraz razočaranja građana u prethodne politike, prenosi Ekonomija Onlajn.

„Mislim da su ovi izbori dali dvije poruke. Prva je razočaranje ljudi. Plebiscitna pobjeda Pokreta Samoopredjeljenje nije došla kao glasanje za političku stranku, već kao građanski protest, koji izražava razočarenje zbog neispunjenja ciljeva i oćekivanja. Svrgavanje vlade Kurtija tokom pandemije bila je fatalna greška svih ostalih partija što je izazvalo gnušanje kod građana, koji su u to vrijeme bili zabrinuti da prežive pandemiju", ocjenjuje Bajrami.

Nekadašnji poslanik PDK osvrnuo se i na 13. godišnjicu nezavisnosti Kosova.

"Moramo biti kritični prema procesu izgradnje države. Izgradnja države je trebala biti završena možda 2013. ili 2014. Napravili smo greške, stagnaciju i povratak u proces izgradnje države sa mnogim političkim krizama, ustavnim kršenjima, ne koncentrišući se na zaključivanje procesa izgradnje države, tako da smo izgubili 5 do 6 godina. Nezavisnost i izgradnja države su dva odvojena procesa, dok je nezavisnost historijski trenutak izražavanja volje naroda, izgradnja države je sposobnost države da izgradi državotvorne kapacitete", ochenio je Bajrami.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online