Raskid sa VV velika greška

Jedan od osnivača LDK historičar Jusuf Buxhovi ocijenio je da je ostavka Ise Mustafe na mjesto predsjednika stranke došla prekasno, pošto Demokratski savez Kosova posljednjih pet godina bilježi opadanje biračkog tijela. Raskid kolicije sa Samoopredeljenjem Buxhovi smatra velikom greškom, prenosi Koha

Buxhovi je rekao da je od Ise Mustafe još prije pet godina tražio da napusti mjesto lidera Demokratkog saveza Kosova.

"Prije pet godina uputio sam kritike i zamolio Isu Mustafu da ode sa čela stranke. On je stvorio nevjerovatne mehanizme za svoj opstanak, da je bilo žalosno gledati ćutanje velikog dijela onih koji sebe nazivaju intelektualcima i koji se u centrali stranke nisu usudili da kažu jednu riječ. Činjenica je da predsjednik stranke ne može da izgubi šest izbora zaredom i da je u pitanju bila čista demagogija kada je Mustafa pokušavao da prikaže navodnu pobjedu više od pola decenije. Stranka koja dozvoli ovako nešto, mora da doživi neizbježan kolaps i pad", rekao je Buxhovi.

Raskid koalicije LDK sa Samoopredjeljenjem je po Buxhoviju najveća u nizu grešaka koje je stranka osnivača Ibrahima Rugove tokom prošle godine napravila.

"Mislim da su oni koji su raskinuli 'koaliciju nade' najviše oštetili LDK, kao što ni Vjosa Osmani nije smjela da bude uklonjena iz stranke", rekao je Buxhovi.