Razvoj = integracija

Lider pokreta Samoopredjeljenje i najozbiljniji kandidat za novog premijera Kosova Albin Kurti ocijenio je da je po pitanju normalizacije odnosa sa Srbijom potrebno prevazići formule kao što su "dijalog i pomirenje" ili "historijski dijalog".

Kurti je za novi broj beogradskog nedjeljnika "Vreme" naveo da dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom ne može biti prioritet "broj jedan" jer kako je rekao, sva istraživanja javnog mnjenja na Kosovu "pokazuju da to nije prioritet".

"U želji za kompromisom, dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom može da bude pod brojem tri ili četiri u redu prioriteta. Želim prije svega da se angažujem u socijalnom dijalogu za razvoj sa Srbima na Kosovu. Korisnici dijaloga treba da budu građani a ne političari koji gledaju kako da prodaju ishod javnom mnjenju“, naveo je Kurti.

Ocijenio je da treba okupiti srpske i albanske poljoprivrednike i razgovarati "o semenu, mašinama, proizvodnji, subvencijama za gorivo…".

"Moramo da razmišljamo van registra identiteta jer kad god ima razvoja, ima i integracije, ljudi razgovaraju. Pogledajte primjer borbe protiv mini hidrocentrala u kojoj Albanci i Srbi učestvuju zajedno", naveo je lider Samoopredjeljenja.