Garantovana mjesta za Bošnjake

Adrijana Hodžić kaže da glasovi koje je osvojila na kosovskim izborima u nedjelju sa svojom inicijativom „Ujedinjena zajednica“, nemaju nikakve veze sa Srpskom listom. Međutim, s obzirom na to da je bila zadužena za brojne projekte u sredinama u kojima većinski žive Srbi, kaže da se stvorio most povjerenja ljudi koji su podržali njen program. Ne misli tako Duda Balje.

U intervjuu za RTK odgovarala je na optužbe koje stižu prije svega od dosadašnjih bošnjačkih predstavnika o tome da je rezultat na izborima za ovu novoregistrovanu inicijativu „lažiran“ i da je navodno proizvod Srpske liste i zvaničnog Beograda.

Dio intervjua Adrijane Hodžić za RTK pogledajte od 7. minuta

„Moja lična saradnja sa predstavnicima Srpske liste, recimo, u opštini Sjeverna Mitrovica, ni na koji način nije ugrozila bošnjačku zajednicu, ili bilo koju drugu zajednicu. S tim u vezi, moja saradnja sa predstavnicima u opštini Sjeverna Mitrovica – koja je inače formirana od strane Prištine – koja je sa srpskom većinom, je zapravo unapredila ne samo bošnjačku zajednicu, nego i sve ostale zajednice u opštini Sjeverna Mitrovica“, rekla je Hodžić.

Kaže da su na njenoj listi isključivo Bošnjaci i da će se boriti za njihova prava u parlamentu.

"Naravno da ćemo svoj doprinos dati i za sve ostale zajednice kada to od nas bude bilo traženo"


Na optužbe da je rezultat lažiran, ona tvrdi da je podrška birača u opštini Sjeverna Mitrovica neupitna, ali i da se ne dovodi u pitanje jačina njene inicijative kada je u pitanju podrška koju je dobila i u drugom opštinama, osvojivši glasove uprkos kratkom vremenu kampanje i tome da „se sve desilo na brzinu“.

Pored „kompletnog biračkog bošnjačkog tijela“ u Sjevernoj Mitrovici, koji je glasao za nju, navela je primjere da je u Prizrenu dobila 225 glasova „a ne 50 kako neki tvrde“, Peći 133 „a ne nijedan, kako neki tvrde“, Istoku – 79 glasova.

Objasnila je i otkud glasovi za nju u Leposaviću.

"Određen broj došao je iz Sandžaka. Znatan broj Bošnjaka dolazi i iz te opštine"


Ne misli tako Duda Balje, predsjednica bošnjačke Socijaldemokratkse unije (SDU).

U pitanju su bile „igre“, i to je za nju „najblaži“ termin kojeg je mogla da se sjeti u trenutku intervjua.

„Sada je vrlo evidentno šta se dešavalo, vrlo evidentna uloga gospođe Adrijane Hodžić, o kojoj sam govorila i mnogo prije izbora. Praktično, to smo znali i prije izbora. Ja sam pokušala da upozorim na sve to. Plan koji je Srpska lista imala, koji se realizovao preko nje je sada tu, na delu, vidimo ga svi“, kazala je takođe za RTK.

Tvrdi da su 10.000 glasova je Srpska lista sada osvojila manje u odnosu na prošli izborni rezultat „upravo oni glasovi“, na koje je Balje upozorila, a koji su podjeljeni na tri manjinske inicijative – Hodžić, Romima i VAKAT-u.

"Žalim čak i Srbe na teritoriji Kosovo, jer nisu izabrani od strane Srba da budu favorizovani na način na koji je bila favorizovana gospođa Adrijana Hodžić"


Ona kaže da je za nju veliko iznenađenje uloga upravo trećeg bošnjačkog subjekta – koalicije VAKAT, s obzirom na, kako kaže, 1000 glasova koje je ova koalicija osvojila a nije ranijih godina.

„Sada je vrlo jasno da je tu bila igra. Čujem od nekih prijatelja, o zavjerama koje su bile planirane – da li neka albanska partija stoji iza toga, znajući rad i funkcionisanje gospodina Rasima (Demiri) čak, i u to mogu da povjerujem“, naglašava Balje.

"Rasim Demiri i Adrijana Hodžić su osobe sa kojima se lako manipuliše, targetirali su osobe lake za manipulaciju i koje će glasati za sve što budu rekli"


Balje tvrdi da će se „sve otkriti u danima koji dolaze“, „koje su se igre igrale“, te da se aktivirao bošnjački nevladin sektor, ali i druge albanske partije.

Uz uvjerenje da je na izborima došlo do prevare, te da se radi o „ataku“ na Ustav Kosova,
podnela je žalbu IPŽP i ombudsmanu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u nedjelju takmičilo se pet bošnjačkih političkih subjekata. Prema još uvijek preliminarnim podacima, najviše glasova osvojila je „Ujedinjena zajednica“ koju predvodi Adrijana Hodžić – 6.379, što čini 0,81% biračkog tijela. Slijedi koalicija VAKAT sa 5.672 glasova ili 0,72% u kojoj je Rasim Demiri. Nova demokratska stranka je na pretposljednjem mjestu, sa osvojenih 2.763 (0.35%) i vodi je Emilija Redžepi. Duda Balje sa svojom SDU osvojila je 2.434, što čini 0.31%. Konačno, Naša inicijativa, koju predvodi Esmir Kasi, dobila je 1295, ili 0.16%.

Od 20 zagarantovanih tzv. manjinskih mjesta, 10 je predviđeno za srpski narod, a ostalih 10 za ostale, od kojih tri za bošnjačke.