Nije preokupacija građana

Uprkos reakciji Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, kandidat za premijera Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti insistira na tome da dijalog sa Srbijom nije preokupacija građana Kosova i da neće biti prioritet buduće vlade, piše Gazeta Express.

Kurti je u intervjuu za švajcarske novine "Le Temps" rekao da može da napravi "kompromis" da dijalog sa Srbijom postavi malo više na rang prioriteta.

"Ta tema je rangirana na šesto ili sedmo mjesto među prioritetima građana. Sve ankete pokazuju da su njihove glavne brige zapošljavanje, ekonomija, pravda. Međutim, spreman sam da napravim kompromis i da dijalog stavim u treći ili četvrti red mojih prioriteta", rekao je Kurti.

Govoreći o dijalogu u vrijeme posredovanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, Kurti je rekao da je bivši američki predsjednik favorizovao interese.

"Bivši predsjednik Trump favorizovao je ‘činjenice i interese’ moramo dodati ‘vrijednosti i principe’. Nadam se da će Brisel i Vašington biti na istoj talasnoj dužini za dijalog između Kosova i Srbije, kao i Berlin i Pariz. Potrebna nam je ova dvostruka sinhronizacija, to je ključ uspjeha", rekao je Kurti.

Po do sada prebrojnim glasovima na izborima 14. februara Pokret Samooprdjeljenje je odneo ubjedljivu pobjedu sa osvojenih 47,85 odto glasova. Glasovi poslati poštom iz dijaspora i uslovni glasovi još nisu prebrojani, podsjeća Gazeta Express.