Član Predsjedništva VV-a

Pokret Samoopredjeljenje u formiranju vlade računaće samo na poslanike koji pripadaju nesrpskim zajednicama, neće pozvati nijednu od tri albanske stranke koje će biti u skupštini i dalje će održavati crvenu liniju sa Srpskom listom, piše Koha.

„Očekujemo da imamo dovoljan broj poslanika za formiranje Vlade i formiranje institucija. Čekamo da vidimo ko će biti poslanici nevećinskih, nesrpskih zajednica. U prošlom zakonodavnom tijelu smo blisko sarađivali“, kaže član Predsjedništva Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Arberie Nagavci.

Samoopredjeljenje je, prema preliminarnim rezultatima, osvojilo 56 mjesta u Skupštini, PDK 20, LDK 14, AAK 9, Srpska lista 10 i druge nevećinske zajednice još 10.

Još uvijek nije prebrojano 27.249 uslovnih glasova i nije otvoreno 43.000 koverti poslatih poštom iz dijaspore.

Albansko-američki matematičar Bleron Baraliu, kaže da će nakon prebrojavanja tih glasova Samoopredjeljenje imati 57 poslanika u Skupštini Kosova.

„Vjerovatno će Samoopredjeljenje osvojiti 57 poslaničkih mandata, zato što se očekuje da će dobiti 60 odsto uslovnih glasova ili 26.432 glasova i 70 odsto glasova pristiglih poštom ili 42.000, što je 436.145 glasova za Samoopredjeljenje od ukupno 877.720 glasova, ili 49,7 odsto. To znači da je za dobijanje 60 poslanika Samoopredjeljenju potrebno oko 458.000 da glasova od ukupno 880.000, ili 92 odsto, što je iznad tri standardne devijacije očekivane stope“, rekao je Baraliu.

Samoopredjeljenje ima nula šansi da dostigne 60 poslanika, ukoliko glasovi putem pošte dosegnu 90-100.000, matematika se malo mijenja, ali šanse ostaju male.

Nakon objavljenih preliminarnih rezultata u izbornom danu 14. februara, Demokratska partija je objavila da ostaje u opoziciji.

Demokratski savez Kosova, koji je doživeo nezapamćeni poraz, objavio je da ne žali zbog prekida koalicije sa Samoopredjeljenjem.

Iako Samoopredjeljenje neće imati problema sa formiranjem vlade, potrebno je najmanje 80 poslanika koji će glasati za izbor predsjednika, mjesto koje je obećano Vjosi Osmani.

Nagavci ne očekuje da će Samoopredjeljenje imati problema.

„Nadam se da će političke stranke, čak i one koje nisu pobjedile na izborima, u ovom slučaju posebno PDK, LDK, ali i AAK, jasno pročitati volju građana i neće blokirati formiranje institucija, u ovom slučaju izbor predsjednika“, rekla je Nagavci.

Alijansa za budućnost Kosova je jedina stranka koja je izrazila spremnost da se pridruži koaliciji, pod uslovom da njen lider Ramush Haradinaj bude izabran za predsjednika.

Pokret Samoopredjeljenje nije AAK dao signal da može da ispuni taj zahtjev.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore