Lider VV-a

Lider Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Albin Kurti u intervjuu za švicarsk list “Le Temps” rekao je da umjesto dijaloga sa Beogradom, želi da se uključi u “unutrašnji” dijalog koji će biti usmjeren na kosovske Srbe.

“Želim da se uključim u dijalog usmjeren na razvoj sa kosovskim Srbima. Prema svima treba postupati jednako i sa poštovanjem, ali moramo prekinuti glasne fraze poput ‘dijaloga o pomirenju’ ili ‘historijskog dijaloga’. Zašto, recimo ne ujediniti albanske i srpske poljoprivrednike i razgovarati o osjemenjavanju, đubrivu, mašinama, proizvodnji, cijenama goriva? Počnimo sa nečim, umjesto da ponavljamo ista pitanja o identitetu. Što se tiče dijaloga sa Srbijom, on treba da se radi u korist stanovništva. Do sada je to imalo veze sa tim ko je šta iz dijaoga dobio, tj. onim što je dobio Vučić , a šta Thaçi, autokratske vođe koje su se sastajale iza zatvorenih vrata”, rekao je Kurti.

Kako je dodao, nada se i da će ideja razmjene teritorija sa Srbijom uskoro biti potpuno “napuštena”.

“Da, nadam se, ali ne prođe nedjelja bez da novi stručnjak, grupa mladih stručnjaka, smisli bajkoviti plan koji bi čarobnim štapićem riješio sve problem na Balkanu, vadeći ovu staru ideju iz ormara”, rekao je Kurti.

Ponovio je da tema dijaloga Prištine i Beograda nije jedna od priroriteta za njegovu stranku.

“To je zato što ta tema zauzima šesto ili sedmo mjesto među prioritetima građana. Sve ankete pokazuju da su njihove glavne brige zapošljavanje, ekonomija, pravda... Međutim, voljan sam da napravim kompromis i da dijalog stavim u treći ili četvrti red mojih prioriteta”, rekao je Kurti.

Kada je riječ o najavama lidera Alijanse za budućnost Kosova i kandidata te stranke za predsjednika Ramusha Haradinaja o ujedinjenju Kosova i Albanije, Kurti je napomenuo da je suština da se na Kosovu poštuju demokratske procedrure, a ujedinjenje nije jedna od njih.

“Kada je Kosovo postalo nezavisno, dobilo je svoj ustav u kome se kaže da jedna suverena država nema pravo da se slobodno ujedinjuje sa drugim državama. Naš suverenitet jeste ograničen, ali kada budemo zaista nezavisni, takođe imamo pravo da se odreknemo te nezavisnosti, na primjer da se pridružimo federaciji. Međutim, suštinska stvar je poštovanje demokratskih procedura”, naglasio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online