Šta nakon izbora?

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 14. februara na Kosovu, politički subjekti manjinskih zajednica u zemlji takmičili su se za 20 garantovanih mjesta u Skupštini Kosova.

Od 20 mjesta, deset je zagarantovano za predstavnike srpske zajednice na Kosovu.

U međuvremenu, za druge zajednice zagarantovano je još deset mjesta. Tri od njih pripadaju bošnjačkoj zajednici, dvije turskoj zajednici, po jedno predstavnicima zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kao i jedno dodatno mjesto od ovih zajednica koja osvoji najviše glasova. Jedno mjesto pripada zajednici Goranaca.

Srpska lista, 10 hiljada glasova manje nego 2019. godine

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, Srpska lista, koja se takmičila sa još dva srpska politička subjekta, Građanskom inicijativom za slobodu, pravdu i opstanak i Progresivnom demokratskom strankom (PDS), ubjedljivo je pobjedila sa 43.754 glasa. Ogromnu većinu ovih glasova Srpska lista je osigurala u opštinama na Kosovu sa srpskom većinom.

Na izborima 14. februara, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila CIK, Srpska lista dobila je 5,56 posto glasova i osigurala deset mjesta u Skupštini Kosova, zagarantovanih za srpsku zajednicu, piše Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Ali na vanrednim parlamentarnim izborima 2019. godine, Srpska lista, koja je takođe osvojila deset zagarantovanih mjesta za srpsku zajednicu u Skupštini Kosova, osvojila je 53.861 glas ili 6,74 posto od ukupnog broja glasova.

Na osnovu preliminarnih rezultata CIK-a, na izborima 14. februara 2021. godine, Srpska lista je dobila preko 10.000 glasova manje u odnosu na izbore 2019. godine.

Tri mjesta za tri stranke bošnjačke zajednice

Pet bošnjačkih političkih subjekata nadmetalo se za tri zagarantovana mjesta za bošnjačku zajednicu u Skupštini Kosova: Koalicija Vakat, Socijaldemokratska unija, Nova demokratska stranka, Naša inicijativa i Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić.

Prema preliminarnim podacima CIK-a, većinu glasova ove zajednice dobila je Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić (UZ-AH). Ovaj subjekt je dobio 6.379 glasova i obezbjedio zagarantovano mjesto u Skupštini Kosova. Koalicija Vakat dobila je 5.667 glasova, a takođe je obezbjedila zagarantovano mjesto u skupštini. Garantovano mjesto za bošnjačku zajednicu obezbjedila je i Nova demokratska stranka (NDS) koja je dobila 2.761 glas. Ali, vjeruje se da je van Skupštine Kosova ostala Socijaldemokratska unija koju predvodi Duda Balje, koja je bila poslanik Skupštine Kosova nekoliko mandata.

Srpska lista "jabuka razdora" među bošnjačkim subjektima

Duda Balje, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, 28. januara, optužila je Srpsku listu da planira da "putem svog biračkog tijela vrši uticaj i kontroliše neke od nevećinskih zajednica na Kosovu". Rekla je da broj Bošnjaka koji žive u Sjevernoj Mitrovici nije velik i da određenim brojem glasova mogu uticati na sticanje političkih mandata. Prema njenim riječima, Srpska lista na izborima 2019. godine "imala je oko 10.000 glasova više nego što je trebalo i tim glasovima sada pokušava da izvrši uticaj".

Kako je istakla Balje, odmah nakon raspisivanja izbora početkom januara 2021. godine, iz redova bošnjačke i romske zajednice pojavile su se dvije građanske inicijative, za koje vjeruje da rade u interesu Srpske liste.

Riječ je o subjektima "Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić" (UZ-AH) iz Sjeverne Mitrovice, koja je jedna od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjevernom Kosovu, i Romska inicijativa (RI) Gazmenda Salijevića iz Gračanice, takođe srpska većinska opština. Nosilac pomenute liste je Fadil Gashi.

Balje je naglasila da je Srpska lista "tačno izračunala da bi mogli dati tri do četiri hiljade glasova za ovu bošnjačku opciju i jednu do dvije hiljade glasova za romsku inicijativu". Gorance praktično već neko vrijeme posjeduju.

"Mislim da je cilj dobiti dvije trećine manjinskih glasova, jer bi to bila velika sila u Skupštini", rekla je ona.

Slične optužbe izneo je i Nenad Rašić iz Progresivne demokratske stranke (PDS), koji je rekao da Srpska lista pokušava da "zauzme" zagarantovana mjesta za druge manjinske zajednice u Skupštini Kosova, dajući podršku određenim novoformiranim političkim subjektima iz redova bošnjačke, romske, aškalijske i egipćanske zajednice, kao i goranske.

Međutim, Adrijana Hodžić se snažno usprotivila i odbacila takve optužbe u vezi s njenom inicijativom.

"Ne, nema apsolutno nikakvog sporazuma između moje inicijative koja će se baviti pitanjima bošnjačke zajednice i Srpske liste. Ne postoji takav luksuz da jedna politička stranka pomogne drugoj u izbornom procesu", rekla je Hodžić.

Većina glasova za "UZ-AH" i "RI" iz opština sa srpskom većinom

Na osnovu preliminarnih rezultata koje je objavila Centralna izborna komisija, vidi se da je većina od 6.379 glasova koje je dobila "Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić" osigurana u opštinama sa srpskom većinom. Prema preliminarnim podacima CIK-a, u opštinama sa srpskom većinom evidentirano je preko 5.300 glasova za ovu inicijativu.

Takođe, prema preliminarnim rezultatima CIK-a, Romska inicijativa dobila je 3.825 glasova, od kojih je oko 2.300 glasova evidentirano da su došli iz opština sa srpskom većinom.

Romska inicijativa vjeruje da je obezbjedila mjesto u Skupštini Kosova.

Pored Romske inicijative, vjeruje se da su još tri mjesta u Skupštini Kosova osvojile zajednice Roma, Aškalija i Egipćana (RAE).

Na osnovu preliminarnih rezultata CEC-a, vjeruje se da je egipćanska zajednica dobila dva mjesta.

Dakle, po jedno mjesto u Skupštini Kosova dobile su: Nova demokratska inicijativa Kosova (IRDK) sa 2.780 glasova i Egipćanska liberalna stranka (PLE) sa 2.194 glasa.

Smatra se da je Demokratska partija Aškalija Kosova (PDAK) osvojila jedno mjesto sa 1.929 glasova.

Za jedno garantovano mjesto u Skupštini Kosova, koje pripada goranskoj zajednici, na izborima 14. februara u trci su bili Jedinstvena goranska partija (JGP) i Koalicija zajeno (KZ).

Vjeruje se da je Jedinstvena goranska partija, koju predvodi Adem Hodža, osvojila mjesto u Skupštini Kosova, sa 2.116 glasova.

U prošlom zakonodavnom mandatu, Hodža se pridružio poslaničkoj grupi Srpska lista.

Dva mandata za KDTP

Turska demokratska stranka Kosova (KDTP) i Nova stranka turskog pokreta (YTHP) nadmetale su se za dva zagarantovana mjesta u Skupštini Kosova za tursku zajednicu na izborima 14. februara. Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, trku za oba mandata dobila je Turska demokratska stranka Kosova sa 6.152 glasa protiv Nove stranke turskog pokreta koja je dobila 1.154 glasa.

Svi preliminarni rezultati koje je CIK do sada objavio mogu se mijenjati do konačnog prebrojavanja glasova i ovjere rezultata. Ovisno o tome, može doći do promjena u broju glasova koje su dobili politički subjekti manjinskih zajednica, a koji su predstavljeni u ovom tekstu.

U međuvremenu, s 99 posto prebrojanih glasova, Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija, prema preliminarnim rezultatima, osvojio je 47,89 posto glasova. Albert Krasniqi iz "Demokratije Plus" rekao je da se na osnovu ovog rezultata očekuje da će Kurtijeva stranka imati 56 poslanika u novom zakonodavnom tijelu.

Kurtiju, koji je kandidat LVV-a za premijera, trebat će najmanje 61 glas u skupštini za formiranje nove vlade Kosova. Tradicionalno, stranke nevećinske zajednice bile su dio izvršne vlasti. Ali 2020. godine, kada je vladu vodio Kurti, Srpska lista nije službeno postala dio vladajuće koalicije, ali je i pored toga dobila dva ministarstva pod njenim vođstvom.