Bivši član LDK

Bivši član Demokratskog saveza Kosova Donika Gërvala je ocjenila da je Pokret Samoopredjeljenje (VV) na vanrednim izborima održanim 14. februara pobjedio ubjedljivom većinom, zbog nezadovoljstva građana prevaziđenim stranačkim politikama, koje im nisu donele ništa dobro, prenosi TV Klan Kosova.

„LDK nije pokleknuo samo zbog Ise Mustafe, već i zbog strukture, koja je bila puna ljudi kojima je prioritet bio lični interes, a ne građani“, rekla je Gërvela u emisiji „Rubikon“ na TV Klan Kosova.

Dodala je da su na Kosovu navikli na rezultate gdje je koalicija blizu polovine glasova sa glasovima iz dijaspore.

„Ne smemo zaboraviti da je taj rezultat posljedica ogromnog nezadovoljstva starim politikama koje su instalirale kriminal, korupciju i nepotizam visokog profila. Nezadovoljstvo građana je glavni element koji je doveo do tog rezultata. Ne zaboravimo da je postojao i kratki 52-dnevni prozor kroz koji su građani vidjeli da ne postoji iluzija da se ovom državom može pravilno upravljati“, rekla je Gërvala.

LDK je napustila 2018. godine, jer je shvatila da nije uspjela da izvrši reforme unutar stranke.

„Tačno je da sam u LDK bila 27 godina, sa mnogim drugima sam pokušala da reformišem barem našu unutrašnju strukturu i priznajem da nismo uspjeli, zbog toga sam otišla 2018. godine“, rekla je Gërvala.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore