VV pobjednik izbora

Kao vršilac dužnosti premijera, učinit ću sve da se vlast prenese onako kako je normalno, kazao je Avdullah Hoti.

Kandidat Demokratskog saveza Kosova (DSK) za premijera Avdullah Hoti je izjavio kako su rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu drugačiji od onih koje su očekivali i kako preuzima punu odgovornost za situaciju koja je stvorena.

“O o tome ću razgovarati s organima Demokratskog saveza Kosova. Očekujem da Centralna izborna komisija što prije proglasi rezultate izbora i da se institucije što prije formiraju“, rekao je on, prenosi Beta.

“Kao vršilac dužnosti premijera, učinit ću sve da se vlast prenese onako kako je  normalno“, kazao je Hoti i dodao da će Demokratski savez Kosova biti konstruktivna opozicija u Skupštini Kosova.

Hoxhaj: Ovo je jasna poruka

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj priznao je pobjedu Pokreta Samoopredjeljenje na nedjeljnim izborima i izjavio kako oni, kao najveća stranka, ostaju u opoziciji.

“Rezultati izbora stavljaju Samoopredjeljenje na prvo mesto, to je jasna poruka, a mi, Demokratska partija Kosova, smo je i prihvatili. Čestitam Samoopredjeljenju na postignutom rezultatu“, rekao je on.

Dodao je kako Demokratska partija Kosova neće biti dio vlade Pokreta Samoopredjeljenje, jer “imamo velike političke razlike i ne činimo kompromise s vrijednostima naše stranke“.

“Kosovo ima potrebe za stabilnošću i mi ćemo u opoziciji biti faktor stabilnosti“, kazao je Hoxhaj.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić objavio je kako je ta lista na parlamentarnim izborima na Kosovu osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantirani za predstavnike Srba.

U opštinama na sjeveru Kosovu gdje Srbi čine većinu na izbore je izašlo približno 65.000 osoba, pet posto više nego na prošlim izborima, naveo je Rakić, prenose agencije.

Pokretu Samoopredjeljenje 55 mandata

Centralna izborna komisija Kosova je saopćila kako je, na osnovu više od 79 posto prebrojanih glasova, Samoopredjeljenje osvojilo 48,13 posto glasova, odnosno da je dobio 55 zastupničkih mjesta.

Demokratska partija Kosova osvojila je 17,56 posto glasova (20 zastupničkih mjesta), dok je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe osvojio 13,35 posto, odnosno 16 zastupničkih mjesta.

Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja osvojila je devet zastupničkih mjesta (7,45 procenata glasova), dok je Nisma Fatmira Limaja ostala ispod cenzusa od pet posto.

IZVOR : AL JAZEERA I AGENCIJE