Zajedničko saopćenje

U zajedničkom saopćenju, Josep Borrell i Oliver Varhelyi navode kako će Evropska unija nastaviti pružati podršku evropskom putu Kosova.

Evropska unija očekuje od novih vlasti na Kosovu da se angažitraju konstruktivno u nastavku dijaloga sa Srbijom i iskoriste priliku za postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, poručili su šef diplomatije EU-a Josep Borrell i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

U zajedničkom saopćenju, nakon nedjeljnih vanrednih izbora na Kosovu, Borrell i Varhelyi navode kako će Unija nastaviti pružati podršku evropskom putu Kosova.

No, podsjetili su na obaveze koje stoje pred budućim vlastima Kosova.


Reforme i regionalna saradnja


“Od Kosova se zahtijeva napredak u reformama, kroz sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju i Evropska reformska agenda, kao i regionalna saradnja“, navodi se u saopćenju evropskih zvaničnika.

“Evropski put Kosova vodi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom i EU očekuje od novih vlasti konstruktivni angažaman na nastavku dijaloga kome posreduje EU.“

U saopćenju se dodaje kako će EU nastaviti pratiti postizborne procese na Kosovu, gdje se očekuje formiranje novog saziva parlamenta, vlade i izbor novog predsjednika.