Specijalni sud

Dok se Gucatiju sudi u Hagu, njegova porodica proživljava gotovo isti proces. Sin Hysnija Gucatija, Musliu, objasnio je kako porodica vidi ovaj proces.

„Znamo da je to nepravedan proces i da nam je hapšenje oca palo veoma teško i bili smo veoma uznemireni. Ali, ponos nam ne dozvoljava da ostanemo uznemireni, jer što se tiče oca Hysnija Gucatija, Nasima Haradinaja, Hashima Thaçija i Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija, Rexhepa Seljimija i Saliha Mustafe, založili su se za veliku stvar i ideal, braneći najviše vrijednosti albanske nacije“.

„Bilo je potrebno 2000 godina da se devedesetih godina pojavi novi pokret, poput OVK, da privuče pažnju zapadnjaka i danas imamo svoju državu“, rekao je Gucati za lajmi.net.

Iako je prošlo više od četiri mjeseca otkako je Gucati u Hagu, komunikacije sa članovima porodice ne manjka.

„Komuniciramo svaki dan. Uobičajene teme. Kako ste? Da li se osjećate dobro? Kako se ponašaju u pritvorskom centru? Što se tiče osoblja pritvorskog centra, on kaže da se ponašaju korektno i da nema problema ili slično“, dodao je.

„Komuniciramo sa mojim ocem. Oni su dobro. Svi se drže zajedno i niko se ne muči. Od 07:00h, kada se probude, izlaze iz soba do 20:30h, svi su na okupu. Zajedno pripremaju hranu, idu zajedno u šetnju na otvorenom i imaju prostor gdje svi zajedno sede. Takođe imaju razne TV programe, jedan od njih je RTK preko kojeg mogu da nas prate. Od 20:30h svi idu u svoje sobe“, dalje je naveo sin Hysnija Gucatija.

Nedavno je Specijalni sud u Hagu odbio zahtjev Hysnija Gucatija za ukidanje mjere pritvora.