Izvršna direktorka Civikosa

Glas za Samoopredjeljenje (VV) je kazna za staru vladajuću elitu i zbog toga kako su upravljali Kosovom u prethodnih 20 godina, ali takođe i glas nade za stabilnost, reforme i prosperitet, ocjenila je izvršna direktorka Civikosa, Donika Emini, za KoSSev.

Prema posljednjim podacima CIK-a Samoopredjeljenje je osvojilo 48.21%. Kada su druge stranke u pitanju – PDK – 17,33%, LDK – 13,17%, AAK – 7,43%, Srpska lista – 5,22%, NISMA – 2,59%. UZ-AH 0,73%.

Donika Emini za KoSSev navodi da su jučerašnji izbori važni za Kosovo iz više razloga.

Prvi je, kako kaže, to da je došlo do promjene u izbornom tijelu, te da glasači zahtjevaju promjene – „da ne glasaju za stranke koje su sačinjene u prošlosti i koje zasnivaju svoje ciljeve na prošlosti“.

„Oni glasaju za stranke koje obećavaju da će se boriti protiv korupcije i stranke koje će stvoriti radna mjesta i brinuti o njihovoj dobrobiti“, poručila je.

Ujedno smatra da je glas za Samoopredjeljenje kazna za stranke koje su prethodno bile na vlasti.

„Glas za Samoopredjeljenje je kazna za staru vladajuću elitu i zbog toga kako su upravljali zemljom u prethodnih 20 godina, ali takođe i glas nade za Kosovo i za politčke elite za političku stabilnost, reforme i prosperitet“.

Međutim, kako kaže, do promjena neće tako brzo doći.

„Biće veoma teško. U pitanju je višefrontalni proces koji zahtjeva mnogo truda i mnogo političke volje i ovo je vjerovatno prvi test od mnogih izazova sa kojima će se Kurti suočiti kada je u pitanju vladavina“, dodala je.

Šta nas čeka u budućnosti i dalje je misterija, poručuje.

Kaže da se za sada ne zna kako će se Samoopredjeljenje ponašati na vlasti i u kakvim će biti odnosima sa drugim političkim protivnicima i da li će morati da fomrira koaliciju.

Takođe se ne zna kakav će odnos stranka predvođena Kurtijem imati prema Srpskoj listi, ali i kako kaže, možda najbitnijem pitanju za međunarodne predstavnike – kako će se odnositi imati prema dijalogu.

Podsjeća da Kurti za sada nije puno toga otkrio kada je dijalog sa Beogradom u pitanju.

„Za sada je on protiv razmjene teritorija i protiv ZSO, treća opcija nikada nije otkrivena, on odbija da govori o tome zato što je usredsređen na druge prioritete koji su u vezi sa zarobljavanjem države, borbe protiv korupciju i organizovanog kriminala, prosperitetu poslovima“, poručila je.

Emini smatra da je davanje prioriteta dijalogu veoma bitno, ali i ocjenjuje da Kurti traži više vremena – kako bi stvorio jedinstveni pristup Kosova po ovom pitanju, te da još uvijek nije spreman da se suoči sa ovim procesom.