Narod progovorio

Lider Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za premijera Kosova Albin Kurti izjavio je da je pobjeda te stranke na vanrednim parlamentarnim izborima prilika da se počnu reforme koje želi narod.

“Put koji je pred nama je dug, imat ćemo prepreke, napravit ćemo neke greške na tom putu, ali imamo plemenit cilj pred sobom. Nećemo se nikome svetiti, ali ćemo tražiti pravdu. Svako od nas mora preuzeti odgovornost da svoju zemlju učini boljom. Stvorili smo koaliciju s predsjednicom [Kosova] Vjosom Osmani i ovaj rezultat potvrđuje da nemamo interes da pričamo s onima koji se sada trebaju reformirati dok su opozicija”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući yse na Koha Ditore.
 
Kurti je kazao da će ova pobjeda ostati upamćena po danu u kojem je “narod govorio jednim glasom i uzeo svoju sudbinu u svoje ruke”.

Glasanje donijelo promjenu

Kandidatkinja Samoopredjeljenja za predsjednika Kosova Vjosa Osmani rekla je da bi pobjeda njene zajedničke liste sa Samoopredjeljenjem trebala biti lekcija za njenu bivšu stranku Demokratski savez Kosova i druge partije na Kosovu.

“Glasanje je donijelo dugo očekivanu promjenu. Pravi posao počinje danas, a već sutra će se nad Kosovom pojaviti sunce. Vaš glas je donio očekivanu promjenu. Od srca, milion puta vam hvala. Svjesni smo velikog tereta, vaša vjera će nam biti vodič na ovom putovanju. Zajedno nastavljamo rad na razvoju demokratije”, rekla je ona.
 
“Danas je postalo jasno svima koji stavljaju lični interes ispred nacionalnog, koji svoje interese stavljaju ispred interesa ljudi, da građani Kosova znaju kada je to dovoljno i znaju kada je vrijeme za novo poglavlje”, kazala je Osmani, prenosi Anadolija.

Vratiti povjerenje u politiku

Poručila je da će nove institucije vratiti povjerenje građana u politiku, da će napraviti otklon od lošeg iz prošlosti i da će biti u službi građana.

“Naša misija ostaje jačanje naše državnosti na putu euroatlanskih integracija, uz vječno prijateljstvo sa Sjedinjenim Američke Državama”, dodala je.

Osmani je kazala da će biti glas građana koji je nedostajao.

Centralna izborna komisija Kosova saopćila je da je, na osnovu više od 79 posto prebrojanih glasova, Samoopredjeljenje osvojilo 48,13 posto glasova, odnosno da je dobio 55 mandata u Skupštini Kosova, koja broji 120 zastupnika.
 
Izvor: Agencije