Interaktivno

Građani Kosova izlaze na pete vanredne izbore u posljednjih deset godina.

Građani Kosova u nedjelju izlaze na pete vanredne izbore u posljednjih deset godina.

Posljednji izbori su održani u oktobru 2019. godine, nakon što je Ramush Haradinaj podnio ostavku na mjesto premijera, da bi već u martu 2020. godine bilo izglasano nepovjerenje vladi Albina Kurtija.

Umjesto odlaska na vanredne izbore, zastupnici su tada glasali za izbor nove vlade, na čelu sa Avdullahom Hotijem.

Odlukom Ustavnog suda Kosova od 25. decembra, ova vlada je proglašena neustavnom, zbog glasa zastupnika Etema Arifija iz Aškalijske partije.

Njegov glas je proglašen nevažećim zato što je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri mjeseca zatvora zbog korupcije.

Pokret Samoopredjeljenje favorit

Pregledom rezultata anketa koje je proveo institut PIPOS, najveću podršku uživa Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija, s podrškom više od 40 posto ispitanih.

Iako je Kurtiju zabranjeno kandidiranje nakon sudske presude iz 2018. godine jer je bacio suzavac u parlamentu u znak protesta, njegova ga stranka ipak može imenovati svojim kandidatom za premijera.

Šanse mu je povećala i nova saveznica: privremena predsjednica Kosova Vjosa Osmani, koja mu se pridružila nakon napuštanja centrističke i trenutno vladajuće Demokratske lige Kosova.

Na drugom mjestu je Demokratska partija Kosova Kadrija Veselija sa 22 posto.

Odmah iza Demokratske partije Kosova nalazi se Demokratski savez Kosova, iz kojeg je aktuelni premijer Hoti, sa 19,35 posto.

Dosta niže po postocima nalazi se Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, kojoj bi glas dalo 7,8 posto ispitanih.

Srpska lista ima podršku pet posto

Socijaldemokratska inicijativa Kosova (NISMA) je, prema posljednjoj anketi, uživala podršku nešto više od tri posto ispitanih.

Pošto su istraživanjem PIPOS-a obrađena samo albanska naselja, nema rezultata za najveću manjinsku listu – Srspku listu.

Prema ranijem istraživanju Riinvest Analyticsa (11-17. januar) Srpska lista uživa podršku pet posto ispitanih.

Druge zanimljive brojke, rezultate anketa i prethodnih izbora kao i  Al Jazeerine priče o izborima pogledajte u nastavku.