Preopterećenja mreže

Kosovski elektrodistribucioni sistem saopštio je da je posljednjih dana došlo do drastičnih promjena vremena, pa su niske temperature natjerale potrošače da koriste električnu energiju za grijanje, prenosi Kosovo press.

Kako navodi taj medij, zbog toga su prouzrokovana preopterećenja mreže i pregrevanje opreme, čime je ugroženo stabilno snabdjevanje električnom energijom.

Kako se navodi u saopštenju, tokom godina KEDS je kontinuirano investirao u modernizaciju mreže i njeno održavanje, proširujući linije za snabdjevanje i ojačavajući postojeće, ali trenutna potražnja premašuje dizajn električne mreže na nekim lokalitetima.

"To je zato zato što je transformacija električne energije u toplotnu energiju nasilni proces i nijedna električna mreža nije namjenjena za grijanje. U ovim situacijama, kako bismo imali najbolje moguće napajanje i mrežu koja bi lakše podnela opterećenje, apelujemo na maksimalnu uštedu energije. Na mjestima gdje je to moguće potrošači bi trebalo da se griju alternativnim oblicima, jer bi to u velikoj mjeri olakšalo normalan rad mreže. Istovremeno, mobilizacija KEDS je maksimalna, tako da se eventualna neočekivana situacija što prije izbjegne", kaže se u saopštenju KEDS.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press