Politikolog o dešavanjima

Politikolog Ramush Tahiri smatra da je izborna reforma neophodna kako bi Skupština ojačala kontrolu nad Vladom.

Tahiri je u intervjuu za Ekonomia Online rekao da Skupština uvijek postaje "produžena ruka vlade".

"Parlament u našoj zemlji je produžena ruka vlade. Nikada se nije dogodilo da parlament poništi nacrt zakona ili ga promijeni, a mi uvijek imamo stavove i opoziciju, ali nikada nemamo nešto što je u interesu naroda. Zalažem se za izborne i zakonske reforme i za jačanje kontrole skupštine nad vladom, i ojačamo demokratsku državu."

Također je komentirao programe političkih subjekata, a čak ih je i opisao kako želje Djeda Mraza.

Tahiri kaže da su političke stranke dale približno ista obećanja.

"Obećanja su postala kao želje Djeda Mraza, obećanja novcem i povećanjem plata, s ulaganjima s raspodjelom milijardi i bilo bi sasvim dobro kad bi sav taj novac pao iz inostranstva, a vrlo je loše što je taj novac naš porez i oni samo raspodjele i govore nam da znaju kako raspodjeliti naš novac bolje nego što mi znamo”.

"To su bezobzirna obećanja kojima se ne smije vjerovati i ne postoji analiza stručnjaka ekonomista koja bi pokazala da raspodjela budžeta ne treba biti na takav način i da se ne treba prema budžetu Kosova odnositi na taj način."

Čak je uvjeren da formiranjem vlade koja se očekuje nakon 14. februara, nijedna stranka neće poštovati program.

"Ne vjerujem da sve političke stranke čitaju programe, jer vjerujem da čak i kada se formira vlada, nijedna od njih to neće poštovati, uključujući i VV, koja je buduća vlada."

Prema njegovim riječima, bilo koji rezultat izbora da bude političke partije ga moraju prihvatiti, jer, kako kaže, neprihvatanje rezultata rizikuje da političke stranke uđu u ciklus anarhije.

"Posljednje ankete PIPO-a izgledaju stvarno, važno je da glasovi budu pošteni da bi se prihvatili rezultati izbora i da Kosovo treba izbjeći rizik da izbori neće biti prihvaćeni, a stranka koja nije zadovoljna rezultatima to ne prihvati i uđe se u ciklus anarhije. Vidljivo je da nijedna stranka neće napraviti vladu, a mi ćemo imati koalicije i usklađivanje programa upravljanja".

Parlamentarni izbori u zemlji održat će se u nedjelju, 14. februara.