Direktor zdravstva u Prištini

Organizovani skupovi političkih partija u predizbornoj kampanji bez poštovanja mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa izazvali su zabrinutost zdravstvenih radnika koji očekuju porast broja novozaraženih, piše Koha.

Direktor zdravstva u Prištini i predsjednik Kolegijuma zdravlja Asocijacije kosovskih opština Bujar Gashi izjavio je da je zabilježen porast broja novozaraženih i da neće prestati ni poslije nedjelje.

„Nadamo se da nećemo imati neku veću mjeru, ali očekujemo barem sprovođenje preporuka“, rekao je Gashi.

Zbog porasta broja zaraženih kovidom-19 i širenja nove mutacije virusa zemlje u egionu su pooštrile mjere, a na Kosovu, pored toga što su olakšane, političke stranke su mjere na snazi ignorisale tokom desetodnevne predizborne kampanje.

Mnogobrojni politički skupovi u zatvorenim prostorima, bez poštovanja mjera, iako je policija bila prisutna na većini skupova kako bi održavala red, nije uvijek izricala novčane kazne.

Policija Kosova je u odgovoru za Kohu, o političkim skupovima pružila samo opšte podatke.

„Policija Kosova preduzima sve radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, uključujući policijsko angažovanje u sprovođenju Zakona o prevenciji i kontroli pandemije kovid-19, na teritoriji Republike Kosovo od 26.8.2020 do 11.2.2021. izdato je 132.951 prijava protiv lica za neprovođenje mjera protiv pandemije kovid-19, što uključuje novčane kazne protiv političkih subjekata“, navela je Policija Kosova u odgovoru.

Podatke o izrečenim novčanim kaznama zbog održavanja političkih skupova Koha nije uspjela da dobije ni od Agencija za hranu i veterinu.

„Održali smo sastanak sa CIK-om i Policijom Kosova radi koordinacije nadzora nad sprovođenjem mjera za suzbijanje virusa kovid-19. Od početka 2021. do 4.2.2021. godine fizičkim licima je izrečeno ukupno 158, a pravnim 227 novčanih kazni. Među kažnjenima su i organizatori skupova raznih organizacija koji su kršili mjere donete odlukom vlade“, naveli su odgovoru iz Agencije.

Opštinski inspektorat u Prištini do sada je izrekao 16 novčanih kazni političkim strankama prije i tokom predizborne kampanje.

Direktor Inspektorata u opštini Priština Adonis Tahiri je u telefonskoj izjavi naveo da je po pet novčanih kazni izrečeno Demokratskom savezu Kosova i Pokretu Samoopredjeljenje, tri Demokratskoj partiji Kosova, dvije Alijansi za budućnost Kosova i jedna NISMA-i.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore