Intervjuu za

Kandidat PDK za premijera Enver Hoxhaj izjavio je u intervjuu za austrijski "Die Presse" da, ukoliko postane premijer, neće direktno učestvovati u tehničkom procesu dijaloga sa Srbijom, već samo na velikom samitu kojem bi prisustvovali SAD i EU, a gdje bi ključna tema trebalo da bude uzajamno priznanje Srbije i Kosova.

"Pitaću naše prijatelje da li mogu da organizuju veliki sastanak na kojem će biti prisutni SAD, EU, Beograd i Priština. Sa jednom glavnom temom: recipročno priznanje između Srbije i Kosova i to je to", rekao je Hoxhaj.

Na pitanje zašto su kosovski političari protiv pomoći koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio, kada su u pitanju vakcine i njihovo dostavljanje na sjever Kosova, Hoxhaj je naveo da su "vakcine potrebne za sve građane, a ne samo za Srbe", prenosi Ekonomia Online.

"Vučić nije zainteresovan za pomoć. Bavi se politikom. Već je probao nešto slično sa testovima za koronu. Poput Rusije i Kine, on želi da zloupotrebi humanitarnu pomoć u geopolitičke svrhe. Ne možemo to da prihvatimo", rekao je Hoxhaj.

On je podsjetio da će u martu biti deset godina od kada je započet Beograda i Prištine.

"Nemamo potrebu da ga vodimo još deset godina", rekao je Hoxhaj.

Na pitanje zašto bi se Srbija sa time složila kada već godinama ne priznaje nezavisnost Kosova, Hoxhaj kaže da bi to trebalo da učini zbog svoje evropske budućnosti.

"Ne mislim da Srbija može postati član EU ukoliko ne zna gdje su njene granice. To je osnovno za Srbiju i Kosovo. Beograd ne može da vrati vrijeme unazad. Mi jesmo i ostaćemo nezavisna država", naveo je Hoxhaj.

Istakao je da očekuje od novog američkog predsjednika Joea Bidena da uspostavi novi diplomatski zamah, kada je riječ o pitanju Kosova.

"Predsjednik Biden vrlo dobro zna probleme na Balkanu. Takođe sam se nekoliko puta sastao sa njim kao kosovski ministar spoljnih poslova. Sa Bidenom u Vašingtonu, možda će doći do novog diplomatskog zamaha. Ovo bi trebalo da iskoristi EU, ali i Kosovo i Srbija. Kada su Amerikanci i Evropljani na istoj strani, mogu maksimalno iskoristiti ovu situaciju. Ovo je jedna od posljednjih šansi za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Hoxhaj.

Hoxhaj je objasnio da normalizacija odnosa između Srbije i Kosova za njega znači uzajamno priznanje.

On je istakao, da je bivši američki predsedik Donald Trump želio da postigne diplomatski napredak normalizovanjem ekonomskih odnosa.

Prema njegovim riječima, taj sporazum takođe teži da zaustavi uticaj Rusije u oblasti energetike u Srbiji i Kine na 5G. To je takođe od geostrateškog značaja za EU.

"Ono što nedostaje sporazumu je recipročno priznanje Srbije i Kosova", smatra Hoxhaj.

Kada je u pitnju vizna liberalizacija, Hoxhaj kaže da je EU pokazala da nije u stanju da održi svoja obećanja.

"Ispunili smo više standarda od ostalih država u regionu, ali nema napretka. Mnogi građani Kosova su izgubili povjerenje u EU. Ali, to ne znači da imamo drugu alternativu u spoljnoj politici", istakao je Hoxhaj.

Govoreći o tome da su predstavnici PDK Hashim Thaçi i bivši lider partije Kadi Veseli trenutno u Specijalnom sudu za zločine na Kosovu, Hoxhaj je rekao da je njihov odlazak u Hag pogodio ne samo njihovu partiju već i cijelo Kosovo.

On je rekao da je siguran da će oni biti oslobođeni, uprkos tome što su protiv njih podignute ozbiljne optužnice.

Hoxhaj je naveo i da nakon održavanja vanrednih parlamentarnih izbora isključuje mogućnost pravljenja koalicije sa Samoopredjeljenjem, jer će njegova stranka učestvovati samo u onoj vladi u kojoj će on biti premijer.