Masovna kršenja

Vlada Kosova na dužnosti je u četvrtak (11. februara) ublažila mjere u borbi protiv pandemije korona virusa. Prema novoj odluci, ukida se ograničeno kretanje građana na cijeloj teritoriji Kosova a studenti će predavanja ponovo pratiti na fakultetima.

Do sada je građanima koji žive u opštinama koje se nalaze u crvenoj zoni, kretanje bilo dozvoljeno samo u periodu od 05:00 do 21:30.

Rad ugostiteljskim objektima na celoj teritoriji Kosova se omogućava od 05:00 sati ujutru do 22:00 naveče.

Pored ostalog, u saopštenju iz Vlade se navodi da je dozvoljeno okupljanje 80 lica na otvorenom i do 50 lica u zatvorenim prostorijama. Do sada je bilo moguće okupljanje 50 lica na javnim mestima i do 30 lica u zatvorenim prostorijama.

Dodaje se da se mere u borbi protiv COVID-19 olakšane na preporuku Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Mikrobiolog Lul Raka, inače predsednik Savetodavnog odbora za upravljanje situacijom tokom pandemije, izjavio je da ga niko nije konsultovao o novoj odluci Vlade, odnosno o olakšavanju mera.

Savetodavni odbor je formirao ministar zdravlja na dužnosti Armend Zemaj.

Raka je na svom Facebook profilu naveo da je, u ovom trenutku, protiv olakšavanja mera u borbi protiv pandemije.

"U vreme masovnih kršenja preventivnih mera tokom predizborne kampanje iz čitavog političkog spektra; pojavljivanja britanskog soja virusa, koji je na Kosovu prisutan od kraja decembra, svako ’političko olakšavanje mera’ omogućava širenje zaraze i ugrožava javno i individualno zdravlje na Kosovu. Zato sam protiv olakšavanja mera u ovom trenutku“, podvukao je mikrobiolog Raka.

Na Kosovu je u toku desetodnevna predizborna kampanja za prevremene parlamentrane izbore 14. februara.

Na predizbornim skupovima učestvuje na stotine ljudi, bez održavanja fizičke distance a pojedinci ne nose ni zaštitne maske.