45-godišnji političar

Čovjek koji se smatra sljedećim premijerom Kosova je 45-godišnji političar kome je zabranjeno da se kandiduje na izborima 14. februara zbog suzavca koji je ispaljen na parlament 2015. godine.

Zbog "čudnog" kosovskog izbornog zakona, očekuje se da Albin Kurti bude premijer, ako se ankete pokažu tačnim, gdje se trenutno kaže da Pokret Samoopredjeljenje ima 40-50 odsto glasova, prenosi Euronews.

To ne bi bilo prvi put da Kurti zauzime mjesto premijera. Samoopredjeljenje je 2019. godine formiralo vladajuću koaliciju sa Demokratskim Savezom Kosova koja je trajala samo 50 dana prije nego što je LDK glasao za nepovjerenje  vladi, čiji je dio bio, prenosi Telegrafi.

Hoti je preuzeo funkciju premijera nakon što je formirao vladajuću koaliciju sa 61 parlamentarnim glasom od ukupno 120. Jedan od glasova bio je nevažeći jer je 21. decembra poslanik osuđen na zatvorsku kaznu kazna za prevaru. To je srušilo Hotijevu vladu i otvorilo put za nove izbore 14. februara.

Očekivalo se da će se Kurti kandidovati do prošle nedjelje, u čemu je lidera Samoopredjeljenja sprečio Ustavni sud Kosova zbog incidenta sa suzavcem, koji se dogodio 2015. godine, kada se usprotivio sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net