Gdje se nalazi i američka

Američki stručnjak za Zapadni Balkan Alon Ben Meir smatra, da Kosovo nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Izraelom, ambasadu treba da otvori u zapadnom dijelu Jerusalima, gdje se nalazi i američka, ali bi trebalo prvo da sačeka formiranje nove vlade.

„Budući da su se i Izrael i Kosovo složili da će normalizacija odnosa dvije zemalje zahtjevati da Kosovo otvori svoju ambasadu u Jerusalimu, smatram da vlada treba da se pridržava sporazuma“, objavio je na Facebooku Ben Meir.

Dodao je da Kosovo ne mora da žuri i da ne treba da radi pod pritiskom, kao i to da kosovska ambasada treba da bude smještena u zapadnom Jerusalimu, gdje se trenutno nalazi američka ambasada.

„Mudro je da odloži odluku do nove vlade, koja će biti formirana nakon izbora“, dodao je u objavi Ben Meir.

Istakao je da Evropska unija može da obeshrabri Kosovo u smislu otvaranja ambasade u Jerusalimu.

„Mislim da EU neće preduzeti nikakvu kaznenu akciju ako nova Vlada Kosova nastavi sprovođenje dogovorenog sa Izraelom“, naveo je Ben Meir.  

Ocjenio je da se od administracije američkog predsjednika Joea Bidena ne očekuje da američku ambasadu iz Jerusalem preseli u Tel Aviv, te „da je malo vjerovatno da će predsjednik Biden savjetovati Kosovo da radi drugačije“.

Izvor: Kosovo Online