Frankfurter Allgemeine Zeitung

Njemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" u članku o predstojećim kosovskim izborima piše da Kosovo očekuju velike političke promjene, kao i da veliki broj građana polaže velike nade u lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija, prenosi Koha.

"Kurtijevo obećanje da će na adekvatan način podržati pravdu u djelovanju protiv korupcije doživljava se kao verodostojno obećanje. Činjenica da je Kurti popularan, posebno među mladima, za njega je prednost, jer Kosovo ima najmlađu populaciju u Evropi. U EU je prosječna starost prošle godine bila 43,3 godine (u Njemačkoj 46), a na Kosovu ne više od 29", podvlači list.

Njemački list podsjeća i da je prva Kurtijeva vlada završila svoj mandat u martu 2020. godine, nakon što ga je njegov koalicioni partner, Demokratski savez Kosova, prepustio na "milost i nemilost“.

"U pozadini tih dešavanja bio je i veliki pritisak Richarda Grenella, koji je u Kurtiju video prepreku svom cilju da svom šefu Donaldu Trampu predstavi brzi srpsko-kosovski dogovor, koji bi potom mogao da proda kao dogovor. Prijetnje i pritisci su išli toliko daleko da su SAD u jednom trenutku i najavile povlačenje američkih trupa, koje se na Kosovu nalaze od 1999. godine", piše list.

Kako se dodaje u članku njemačkog lista, svega godinu dana nakon pada Kurtijeve vlade, mnoge stvari su se promijenile, i to u korist lidera Samoopredjeljenja.

"Trump je historija, Hashim Thaçi se u Hagu brani od optužbi za ratne zločine, dok Samoopredjeljenje bilježi nikad bolje rezultate u predizbornim anketama. Sve osim uvjerljive pobjede bilo bi iznenađenje“, ocijenjuje se u članku.

List podvlači i da pristalice Kurtijeve stranke ulažu nadu i da će Samoopredjeljnje nakon izbora formirati vladu bez formiranja koalicije.

"Iako Kurti nije mogao da se kandiduje za poslanika, kosovski zakoni ne isključuju mogućnost da premijer  može da bude i neko ko nije član parlamenta. Kurtija isključivo zanima mjesto premijera“, zaključuje njemački list.