Neuspjeh

Ostavka vlade Haradinaja i prijevremeni izbori 2019, opravdanja su sadašnje vlade za neuspjeh u okviru ispunjavanja reformi u javnoj upravi, koje su Kosovo koštale više od sedam miliona eura, piše Koha.

Kako navodi taj medij, do kraja 2020. godine kosovski budžet je trebalo da dobije 16,5 miliona eura od Evropske komisije. Međutim gotovo polovina tog iznosa je izgubljena zbog činjenice da većina reformi javne uprave zahtjevanih Sporazumom o podršci budžetskom sektoru, u okviru IPA 2 programa nije sprovedeno.

Institucije su morale da sprovedu 23 specifične reforme da bi mogle da koriste pun iznos sredstava, ali studija kosovskog Instituta za evropsku politiku otkriva da je ispunjeno samo osam uslova. Zbog toga je umjesto 16,5 miliona evra podrške, Kosovo dobilo samo 9,03 miliona eura, gubeći 7,47 miliona.

Sporazumom su se kosovske institucije obavezale da će od 2018. do 2020. godine sprovesti osam reformi u oblasti javne uprave, koje će biti procjenjene pomoću 33 pokazatelja. Kao nagradu, EU bi izdvojila 22 miliona eura direktne budžetske podrške, kroz 4 finansijske tranše, svake u vrijednosti od  5,5 miliona eura. To je značilo da sa sprovođenjem većeg dijela reformi dolazi više sredstava.

Ministarstvo spoljnih poslova je objavilo, kao odgovor na pisanje medija o gubitku sredstava, da je u 2018. godini dobilo tri miliona eura, dok je u 2019.  povlačenje sredstava propalo zbog "političkih zbivanja, uključujući ostavku Vlade i prijevremenih izbora i događaja koji su blokirali proces odlučivanja".

Stoga je Kosovo 2019. godine uspjelo da ispuni samo jedan pokazatelj, uspjevši da sprovede 50 odsto preporuka, koje je izdao ombudsman, na koje su institucije pozitivno odgovorile, penosi Koha.

U saopštenju Ministrastva spoljnih poslova je objašnjeno da je Vlada ispunila još jedan od pokazatelja, odobrivši "koncept papir za smanjenje administrativnog opterećenja", ali da s obzirom na to da je odluka donesena u martu 2020. godine, a ne tokom 2019. godine, nije uvrštena u pozitivnu ocjenu Evropske komisije, što je onemogućilo povlačenje dodatnih 800.000 eura.

Ovo ministarstvo u saopštenju kaže da je u pripremi i zahtjev za produženje i ponovno pregovaranje o ugovoru, uključujući ponovno planiranje preostalih sredstava za 2018. i 2019. godinu, u iznosu od sedam miliona eura. Prema Ministarstvu spoljnih poslova, "ta sredstva nisu izgubljena, ali ostaje da se razgovara s Evropskom komisijom da li se mogu ponovo planirati".

"Vlada Republike Kosovo ostaje posvećena reformama javne uprave. Zajedno s podrškom Evropske unije postigli smo važna dostignuća i naš zajednički rad će se nastaviti", kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Sporazum između Kosova i EU, koji se odnosi na sektorsku budžetsku podršku, potpisan je u decembru 2017. godine. Imao je dva cilja, unapređenje evropskih reformi u oblasti javne uprave i finansijsku podrška vladi u pružanju boljih usluga građanima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore