Specijalni sud

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Hagu Nicolas Guilhot odložio je treću statusnu konferenciju za bivše političke lidere OVK Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija za utorak, 16. februar.

Treća statusna konferencija je trebalo da se održi danas u 11, a u odluci sudije, koja je objavljena je na sajtu Specijalizovanih vijeća Kosova, nije naveden razlog za odlaganje.

Inače, četvorica bivših političkih i vojnih lidera OVK izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smješteni u pritvorsku jedinicu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnici i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, kao i političkih protivnika.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, progon, zatvaranje, mučenje, ubistva i prisilni nestanak lica, protivzakonito ili proizvoljno hapšenje.

Optužnicom se Thaçi, Veseli, Krasniqi i Selimi smatraju odgovornim i za niz zločina u nekoliko pritvorskih centara OVK tokom 1998. i 1999. godine.

Izvor: Kosovo Online