Prećutkivanje

Političke stranke ne pominju pitanje dijaloga sa Srbijom u predizbornoj kampanji, jer se plaše da bi mogle du budu drastično kažnjene od birača, kaže bivši lider Samoopredjeljenja Visar Ymeri, prenosi Ekonomija Onlajn.

Imeri smatra da prećutkivanje pitanja dijaloga Beograda i Prištine u predizbornoj kampanji pokazuje neiskrenost političkih stranaka prema glasačima.

"Mislim da je prioritet stvaranje institucija bez obzira na broj i mandata koji bilo koja stranka osvoji. Izbor predsjednika će biti prvi izazov sa kojim će se suočiti, budući da smo u situaciji da rok za izbor predsjednika ističe početkom maja. Ovo je zazov koji ne vidim kao nepremostiv, smatram da postoji šansa za koaliciju Samoopredjeljenja i AAK, ukoliko osvoje dovoljan broj mandata. Naravno, prije toga moramo sačekati izborne rezultate", kaže Ymeri

Imeri naglašava da su posljednje tri vlade, sa izuzetkom vlade Avdallaha Hotija, bile srušene zbog dijaloga sa Srbijom i smatra da su sva druga opravdanja za svrgavanje vlada bila sekundarna.

"U predizbornoj kampanji smo videli obećanja od povećanja penzija do povećanja plata, ali se svi moramo suočiti sa činjenicom da je ipak prvi posao kojim će se stranke baviti dijalog sa Srbijom. Lideri stranaka koji od građana traže glasove svijesni su da će dijalog Beograda i Prištine biti glavno pitanje. Očigledno je da po ovom pitanju nema iskrenosti. Stranke bi trebalo da razmisle i građanima kažu šta nameravaju da urade sa dijalogom", dodaje Ymeri.

Prema Imeriju, problem leži u nevjerodostojnosti političkih stranaka za realizaciju obećanja datih glasačima, jer nijedna stranka nije uzela u obzir izračunavanje budžeta za realizaciju datih obećanja.

"Problem je što u ovom, kao i u prethodnim izbornim procesima, sa jedne strane postoje stranke koje mogu imati dobre ideje, ali nemaju kredibilitet zbog načina na koji su upravljale zemljom. Sa druge strane postoje stranke čiji slogani i obećanja zvuče dobro dobro, ali ne postoji ništa što bi moglo da objasni sprovođenje određenih mjera čak ni u opštim naznakama. Ono što smo mogli  da primjetimo je da političke stranke na ovim izborima daju više obećanja o poboljšanju života građana. Ali ako analiziramo obećane stavke, vidimo da ne postoji proračun za sprovođenje predloženih mjera, ne postoje određeni rokovi za njihovu realizaciju, a često su čak i mjere međusobno kontradiktorne", rekao je Ymeri.

Imeri kaže da je predizborna kampanja ove godine trebala da bude organizovana drugačije, dajući prioritet očuvanju javnog zdravlja. Prema njegovim riječima, ovaj način organizacije predizborne kampanje pokazuje licemerje političkih stranaka prema građanima.
"Najveći problem je licemerje i zanemarivanje javnog interesa, koji političke stranke pokazuju zbog predizborne kampanje. Poruka koju stranke šalju je izuzetno loša, ne samo u odnosu na mjere koje su same donele, a koje ne sprovode, već i na činjenicu da stranačke interese stavile iznad javnog zdravlja. Problem su i novčane kazne koje su izrečene građanima, dok za vreme stranačkih skupova kazne, osim one u Prištini, nisu izricane, a broj slučajeva zaraze koronavirusom je u odnosu na prije nekoliko mjeseci počeo da raste", naglasio je Ymeri.

Visar Ymeri je za lidera Samoopredjeljenja izabran je u martu 2015, bio je poslanik u Skupštini, a ostavku na funkciju predsjednika Saomopredjeljenja dao je 4. januara 2018. godine.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online