Specijalni sud

Kroz podnesak upućen pretpretresnom sudiji u vezi sa trećom konferencijom o napretku predmeta protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, Specijalizovano tužilaštvo ponovo je izjavilo da je početak suđenja bivšim liderima OVK u septembru ove godine, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Specijalizovano tužilaštvo je ovdje i ranije opisalo proaktivan i rigorozan pristup prema objelodanjivanju dokaza, način koji će omogućiti da suđenje započne u septembru 2021. godine", navodi se u pismu.

Dodaje se da se taj režim podnošenja zahtjeva preduzima u interesu ispunjavanja zakonskih obaveza pravičnog i brzog datuma suđenja. Prema Tužilaštvu, propisani raspored omogućava višemjesečnu pripremu odbrane i preliminarnu istragu na jasno definisanom slučaju, uz istovremeno prepoznavanje osnovnih interesa žrtava i svedoka i pravde, u smanjenju rizika od mešanja i pretnji u produženom pretkrivičnom periodu.

"Međutim, odbrana je više puta pokušala da okarakteriše vremenski okvir kao pokušaj podrivanja poštenog suđenja, tvrdeći da suđenje nije moglo da počne najmanje 18 mjeseci od početka 2021, a vjerovatno ni duže", kaže se u pismu Specijalnog tužilaštva.

Inače, u četvrtak 11. februara se očekuje održavanje treće konferencije o napretku sudskog postupka protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija u Hagu.

Predviđena konferencija bi treba da počne u 11 sati, i, kako je navedeno na zvaničnoj web stranici Specijalizovanih vijeća, ukoliko nije drugačije naznačeno, javne rasprave se emituju preko interneta sa zakašnjenjem od 45 minuta.

Konferencija o napretku sudskog postupka predviđena je pravilom 96 Poslovnika o radu i dokazima specijalizovanih komora Kosova (DHSK).

Prva konferencija o napretku slučaja održana je 18. novembra.

Inače, 9. novembra, u svojim prvim nastupima, Jakup Krasniqi i Hashim Thaçi izjasnili su se da nisu krivi po optužbama protiv njih. Isto je izjavio Veseli u svom izlaganju 10. novembra, kao i Selimi 11. novembra.

Optužnica protiv Thaçija, Veselija, Selimija i Krasniqija potvrđena je 26. oktobra 2020.

Prema optužnici, najmanje između marta 1998. i septembra 1999. godine, Thaçi, Veseli, Selimi, Krasniqi i drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata imali su zajednički cilj da obezbjede i izvrše kontrolu nad celim Kosovom, metodama koje uključuju zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i nezakonito uklanjanje onih koji se smatraju protivnicima.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online