Političku analitičar

Političku analitičar Ramush Tahiri ocjenio je u razgovoru za Ekonomija Onlajn da produženje mandata specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, iskusnog diplomate na Balkanu može biti pozitivno.

Tahiri kaže da Kosovo ne treba da se bavi da imenovanjem predstavnika EU za dijalog, već da se ponaša u skladu sa evropskim standardima.

"Lajčak je iskusni diplomata koji je radio na Balkanu, posebno na nezavisnosti Crne Gore, uživa podršku Evropske unije, nije na Kosovu da bira predstavnika, već da se ponaša u skladu sa evropskim standardima i brani svoj stav u razgovorima sa Srbijom uz posredovanje EU“, rekao je Tahiri.

Dodao je da je EU, uprkos neutralnom odnosu prema Kosovu, zainteresovana za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koja prema njegovim riječima podrazumijeva priznanje.

Komentarišući pismo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena upućeno predsjedniku Srbije Aleksandru u kojem je zatražio priznanje Kosova rekao je da se isto pismo može očekivati Kosovo, na dan nezavisnosti 17. februara.

„U tom kontekstu, Biden je želi evropske integracije i regulisanje odnosa sa susjedima, uključujući normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, do koje ne može doći bez međusobnog priznanja, što znači prihvatanje realnosti i uspostavljanje diplomatskih odnosa", rekao je Tahiri.

Prema njegovim riječima, zvanična Američka politika je pridruživanje Kosova EU i članstvo u NATO i UN.

“SAD vide članstvo Kosova i u Evropskoj uniji i u NATO, posebno u Ujedinjenim nacijama. Na Kosovu se to prihvata sa oduševljenjem, kao da je to zasluga Kosova, ovo je zvanična politika i ne podleže našim komentarima ili komentarima analitičara koji dovode u pitanje uzajamno priznanje“, rekao je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online