Diplomatski odnosi Izraela i Kosova

Nedavno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova i otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu zabrinulo je turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, prenosi Ekonomia Online. Erdogan vjeruje da je Kosovo tim postupkom o izdalo njega i muslimanski svijet, navodi švedski list "Dagens Niheter".

Erdogan vjeruje da je Kosovo tim postupkom o izdalo njega i muslimanski svijet, navodi švedski list "Dagens Niheter".

Ministarstvo spoljnih poslova Palestine takođe je reagovalo na uzajamno priznanje Kosova i Izraela, ocijenivši taj čin razočaravajućim i pozivajući Kosovo da poništi odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

"Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom državom (Izrael) i izjava o namjeri da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu korak je koji je u suprotnosti sa svim onim što Kosovo pokušava da učini da bi ubjedilo svijet da ga prizna", navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva.

Izrael i Kosovo su zvanično uspostavili diplomatske odnose 1. februara na online svečanosti. Nakon zvaničnih izjava ministarke spoljnih poslova Kosova Melize Haradinaj Stuble iz ministarstva u Prištini i izraelskog ministra spoljnih poslova Gabriela Ashkenazija, zahvalili su i čestitali jedno drugome.

Ashkenazi je taj dan nazvao historijskim i zahvalio se Sjedinjenim Američkim državama na njemu, a zatim otkrio ploču sa natpisom "Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu, Izrael".

Priznanje Kosova od strane Izraela je dio sporazuma između Kosova i Srbije u čemu je posredovala administracija Donalda Trumpa u septembru prošle godine.

Sporazum je takođe obuhvatio uzajamno priznanje između Kosova i Izraela, kao i posvećenost Kosova i Srbije da uspostave svoje ambasade u Jerusalimu.

Kosovo je prva država sa većinskom muslimanskom nacionalnošću koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu.