Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi izjavio je za Kosovo Onlajn da zahtjev Sjedinjenih Američkih Država o uzajamnom priznanju između Kosova i Srbije nije ništa novo, a prema njegovoj procjeni, u narednom periodu će međunarodna zajednica, uključujući SAD, uputiti slične zahtjeve i Kosovu.

“To što je Biden napisao u pismu to je poznato, i predsjednik Trump i mnogi drugi državnici ponavljaju istu formulu. Predsjednik Francuske Macron je takođe tražio od Srbije i Kosova da potpišu mirovni sporazum i uzajamno priznanje. Mislim da Vučić od toga pravi predstavu, da pripremi javnost za ono što slijedi, ali ovo pismo neće biti jedino, vjerovatno će stići pismo i za kosovsku stranu zato što obe strane treba da se pripreme za mogući kompromis”, ocjenjuje Maliqi.

On očekuje novi pristup Sjedinjenih Američkih Država u pregovorima Kosova i Srbije, koji bi istovremeno trebao da ponudi i neko novo rješenje koje će biti izvan ekonomske saradnje.

“U pismu se podsjeća na dugogodišnje prijateljstvo SAD i Srbije, na neki način je i cinično jer se daje prijateljski savjet da se Srbija urazumi i postigne taj sporazum, ali mislim da je bitno kako će se to realizovati i šta Sjedinjene Američke Države mogu da urade da dvije strane na neki način približe stavove i koju formulu će primjeniti. Manje više su poznate sve opcije, vidjećemo da li ima nešto drugo osim ekonomske pomoći koja je obećana i koja je na neki način sadržana u Vašingtonskom sporazumu. U pozadini svega toga je mogući dogovor između SAD i Rusije”, kaže Maliqi.

Prema njegovom mišljenju, dijalog Kosova i Srbije će se nastaviti nakon uspostavljanja nove Vlade na Kosovu, što će biti veoma interesantno imajući u vidu da će se u ulozi novog premijera naći Albin Kurti, koji je do sada imao veoma radikalne stavove prema američkoj administraciji.

“On daje neke signale da će promjeniti politiku, sa sajta Samoopredjeljenja izbrisani su svi oni radikalni tekstovi od prije 15 godina kada su napadali Ameriku pa i samog Bidena, ali ne znamo da li je to samo prikrivanje ili stvarna promjena pozicije”, zaključuje Maliqi.

Izvor: Kosovo Online