Izbori 2021.

Predizbornu kampanju za vanredne parlamentarne izbore 14. februara obilježili su politički skupovi u suprotnosti sa mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa na snazi i neprimjerena retorika političkih rivala, piše Lajmi.

„Nesreća leži u činjenici da neće biti kažnjeni. Imamo samo opštinu Priština koja je kaznila neke stranke koje nisu poštovale mjere, ali ne i druge opštine. Naša organizacija je zatražila pristup podacima u nekim opštinama, ali nažalost postoji zabuna oko toga ko je odgovoran za izricanje novčanih kazni za stranačka okupljanja opštinski ili centralni nivo“ rekla je Megjide Nimani Demoli iz organizacije „Fol“.

Iz organizacije „Çohu“ Arton Demshaj je rekao da se u vrijeme kada cijela Evropa poštuje restriktivne mjere, na Kosovu okuplja hiljade ljudi na javnim trgovima.

„Čak vidimo i lidere partija koji ulaze u domove građana ne poštujući nikakve zaštitne mjere, mislim da je to veoma loša poruka“, rekao je Demshaj.

Upozorio je i na jezik koji koriste stranke, a koji nije politički prikladan za kampanju.

"Mislim da bi političke stranke treba da budu oprezne oprezne u izboru riječi koje koriste, jer ta retorika može iritirati militantno biračko tijelo, a zatim može eskalirati u i međusobne sukobe," rekao je Demshaj.

Prema njegovim riječima političke stranke ne vode agresivnu kampanju smislu opravdanja svojih programa već je baziraju na napadima na pojedince ili političke stranke.

„S tim u vezi, vjerujem da je cijena onoga što ćemo kao država platiti zbog govora i načina na koji ova kampanja funkcioniše, sigurno imati najgore izbore ikad organizovane, osim onih iz 2010. Imaćemo sigurno negativni izveštaj posmatrača Evropske unije ali i stranih ambasada“, rekao je Miftaraj.

Prije početka zvanične desetodnevne kampanje, zapadne ambasade pozvale su sve političke stranke da se uzdrže od ličnih napada kako bi stvorile okruženje za slobodne i poštene izbore.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net