Slučaj pred Evropskom komisijom

Zbrinjavanje lava koji je bio ilegalno držan u odmaralištu u blizini Gnjilana, a potom privremeno prebačen u rizort "Crni vrh" na Šari, još uvijek nije rješeno. Nakon što je pitanje pokrenula pred Evropskom komisijom, izvestilac EU za Kosovo, Viola von Cramon, zatražila je pismom od Prištine i Tirane da omoguće transport lava za Albaniju gdje bi mu bili obezbjeđeni adekvatni uslovi.

Precizira da je transport lava veoma komplikovan proces zbog međunarodnih konvencija, te objašnjava da je upravo zbog toga neophodno odobrenje resornih ministarstava.

Međutim, kako dalje objašnjava, neophodna papirologija još uvijek nije završena, usljed čega je "neizvesna sudbina lava".

"Divlje životinje ne bi trebalo držati u malim kavezima ili u privatne svrhe. To je protivno njihovoj prirodi i gotovo nikada se ne može ispuniti kriterijum dobrobiti životinja“, poručila je Cramon u pismu upućenom ministru ekonomije i životne sredine Kosova, Muharemu Nitaju i ministru turizma i životne sredine Albanije, Blendiju Klosiju.

Od ministara Von Cramon zahtjeva da sačine odgovarajući sporazum ta prebace lava sa Kosova u Albaniju.

"Zahtjevam od ministra, gospodina Muharema Nitaja, i ministra – gospodina Blendija Klosija, da konačno pronađu odgovarajući sporazum za prebacivanje lava sa Kosova u Albaniju, odnosno u utočište ‘Četiri šape'“, poručila je Cramon u tekstu objavljenom na njenom sajtu.

Cramon podsjeća na to da je lav koji je prokrijumčaren, držan u izuzetno lošim uslovima, te zaključuje da mu je potreban hitan transport kako bi se spriječilo dalje nanošenje štete.

Viola von Cramon pokrenula je ovo pitanje i pred Evropskom komisijom. Ona je 13. novembra prošle godine uputila pitanje EK i objasnila da je lav na Kosovo doveden bez dozvole Carine Kosova i Agencije za hranu i veterinu, te da se sada ilegalno drži u metalnim šipkama ograđenom prostoru na Šari, a što je sredstvima pomogla EU, nakon što su ga kosovske vlasti smestile tamo.

Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji, u svom odgovoru poručio je da će Kancelarija Evropske unije na Kosovu nastaviti da sa prištinskim vlastima proprati njihove napore kako bi pronašle dugoročno rješenje za preseljenje lava.

U borbi za rješavanje sudbine lava od početka je uključeno više organizacija za zaštitu životinja na Kosovu, a među njima je i Kosovska fondacija za zaštitu životinja koja je izrazila zadovoljstvo time što se u rješavanje ovog problema uključila i Evropska komisija.