Bliže vlasti, dalje od ideje

Nacionalno ujedinjenje nije jedna od glavnih tema izborne kampanje na Kosovu, a političar koji najviše govori o ovoj temi je Ramush Haradinaj, kažu analitičari, prenosi Zëri.

"To je ekskluzivna tema opozicije, što si bliže vlasti dalje si od ideje ujedinjenja. Albanija nije u svačijem političkom diskursu. Samo oni koji su u opoziciji se bave ovom temom. Ideja o ujedinjenju Kosova sa Albanijom je u padu“, kaže Ismail Tasholli.

Franko Egro je izjavio da ideja o ujedinjenju Kosova sa Albanijom ili referendum o uniji može doći u obzir ukoliko kriza na Kosovu potraje do 2024.

Agon Maliqi smatra da ova teza predstavlja prijetnju Evropi i da je sredstvo za dobijanje glasova.

"Postoje glasovi drhtavih nacionalista i kroz ovakve pozive stranke pokušavaju da maksimalizuju te glasove“, rekao je Maliqi.

Ron Gjinovci kaže da je nacionalizam posljednja karta korumpiranih političara na koju igraju ne bi li izvojevali izbornu upotrebu.

"Jedan od razloga zašto mi se više sviđa Albin Kurti je činjenica da je on tu ideju ostavio iza sebe“, kaže Gjinovci.

U ocijeni ideje ujedinjenja najoštrija je aktivistkinja Jeta Xharra po kojoj je apsurdno govoriti o nacionalnom ujedinjenju kada se još uvijek ne sprovode ni sporazumi između dvije vlade.

"I dalje nemaju saradnju na osnovnom nivou, a govori se o nacionalnom ujedinjenju“, naglasila je Xharra.