Izbori 2021.

Glavni izvršni direktor Sekretarijata Centralne izborne komisije Burim Ahmetaj rekao je na današnjem sastanku CIK-a da je u subotu stigao prvi kontigent za oko 3.000 glasova iz dijaspore, prenosi Ekonomia Onlajn.

Ahmetaj je rekao da je 3.000 koverti stiglo brzom poštom i naglasio da su u toku aktivnosti koje se odnose na organizovanje izbora, a između ostalog i obuke članova biračkih vijeća.

„Sve pripreme su izvršene i glasačke kutije su podjeljene, a prema informacijama koje imamo, očekuje se da glasački listići stignu na Kosovo u petak, ali nismo mogli da ih pogledamo izbliza zbog pandemije", rekao je Ahmetaj.

Na pitanje člana Samoopredjeljenje Samija Kurtishija, kako će se postupati sa osobama zaraženim koronavirusom, Ahmetaj je rekao da će se preko kriznog štaba verifikovati sve osobe zaražene virusom kovid-19.

"Imamo praksu izbora u Sjevernoj Mitrovici i Podujevu gdje su zvaničnici delovali sa kriznim štabom, a sada su opštinski službenici u komunikaciji kako bi verifikovali osobe oboljele od koronavirusa i kako bi i oni imali pravo glasa", rekao je Ahmetaj.

Predstavnik Demokratskog saveza Kosova u CIK-u Sami Hamiti rekao je da se naknada za osobe koje će biti na biračkim odborima nije promjenio.

"Analizirali smo ove projekcije koje dolaze iz sekretarijata i predstavljaju iznos koji je bio na izborima. U prošlosti se iznosi nisu mijenjali i zasnivaju se na projekciji, nakon čišćenja biračkog spiska smanjen je broj osoblja na biračkim mjestima na kojima je 1.500 povjerenika“, rekao je Hamiti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online