Aprila mjeseca

Direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati rekao je da će popis stanovništva, koji je trebalo da se održi ove godine, biti realizovan tek 2022. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Zbog pandemije izazvane koronavirusom i lokalnih izbora koji će se održati u oktobru ove godine, optimalni datum za popis bi bio mjesec april 2022. godine, ali i dalje nije utvrđen tačan datum", rekao je Kastrati.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, krajem 2019. godine, na Kosovu je bilo 1.782.115 stanovnika.

Profesor sa Odsjeka za geografiju na Univerzitetu u Prištini Ibrahim Ramadani, smatra da je odlaganje popisa stanovništva pogrešna odluka.

Kako je rekao, pošto se u vrijeme pandemije održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, onda ni popis stanovništva ne može da predstavlja neku opasnost po zdravlje građana.

"Kašnjenje sa popisom stanovništva utiče na sve planove i planiranja državnih institucija. Kao prvo utiče na budžet, kako da se izdvoje sredstva za opštine, jer broj stanovnika utiče na određivanje granta na lokalnom nivou. Ne može da se izgradi škola, a da se ne zna demografski potencijal", rekao je Ramadani.

Posljednji popis stanovništva izvršen je 2011. godine. Iz ovog procesa je proisteklo da je opšti broj stanovnika na Kosovu oko 1.8 miliona. Ali, tu nisu bili uključeni stanovnici opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, jer su tada odbili da budu dio procesa.

Za naredni popis, Kastrati kaže da "postoji volja za učešćem" na budućim izborima među stanovnicima četiri srpske opštine.

Sa druge strane, mogućnost uključivanja stanovnika srpskih opština u proces popisa, potpredsjednik Opštine Sjeverna Mitrovica Adriana Hodžić nije potvrdila, ali istovremeno tu opciju nije ni isključila.

Ona je u razgovoru za radio Slobodna Evropa rekla da je popis stanovništva političko pitanje.

"Što se tiče popisa stanovništva, to je politički proces i ne zavisi od opština, treba doneti odluku na visokom nivou. Kako bude doneta odluka na visokom nivou, tako će biti sprovedeno i na lokalnom", rekla je Hodžić.

Izvor: Kosovo online/Radio Slobodna Evropa