Ako ne dođe do pridruživanja EU

Kandidat za poslanika iz redova AAK Samet Dalipi izjavio je da opcija ujedinjenja Kosova i Albanije, o kojoj je govorio predsjednički kandidat te stranke Ramush Haradinaj, ostaje, ukoliko međunarodna zajednica Kosovu ne pruži priliku za pridruživanje EU, prenosi Koha.

Dalipi je u emisiji "Izbori na Kohi" na KTV istakao da Kosovo mora da pronađe druga rješenja, ukoliko ne uspije da pokrene mehanizme za pridruživanje EU.

"Odredićemo rokove za početak procesa pridruživanja EU, o kojima je govorio i kandidat AAK za predsjednika Ramush Haradinaj. Ukoliko ne budemo u mogućnosti da pokrenemo ove međunarnodne mehanizme i da počnemo proces pridruživanja, moramo pronaći druga rješenja, kao što je pridruživanje Kosova Albaniji", rekao je Dalipi.

Dalipi je objasnio da se radi na upoznavanju kreatora politike u EU sa situacijom na Kosovu.

"Ulažemo napore da upoznamo kreatore politike EU sa specifičnom situacijom u zemlji. Njihovo je da li nas vole ili ne, ali beskonačno odlaganje procesa pridruživanja može da nam stvori mnogo problema, da izazove nemire unutrašnja previranja u zemlji, koji ne odgovaraju ni Evropi", rekao je Dalipi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore