Izgubljena sredstva

Evropska unija je za podršku budžetu Kosova opredjelila 16,5 miliona eura, ali zbog neizvršenih reformi u javnom sektoru predviđenih sporazumom u okviru IPA 2, budžet je ostao uskraćen za polovinu iznosa, prenosi Klan Kosova.

„Prema dosadašnjem sporazumu, kosovske institucije morale su da sprovedu 23 konkretne reforme i steknu 16,5 miliona eura direktne budžetske podrške iz fondova EU, a sprovele su samo osam reformi i stekle 9,03 miliona eura, čime su izgubile 7,47 miliona eura iz fondova EU“, navodi se u još neobjavljenoj studiji Kosovskog instituta za evropsku politiku.

Izvršni direktor tog Instituta Demush Shasha rekao je da Kosovo ne može da povrati izgubljena sredstva.

Prema njegovim riječima sredstva će biti vraćena Evropskoj Komisiju, koja će ih rasporediti na druge prioritete širom svijeta.

Kosovske institucije su se sporazumom obavezale da će tokom 2018.-2020. sprovesti osam reformi u oblasti javne uprave, koje će biti procjenjene kroz 33 indikatora. Kao nagradu, EU bi izdvojila 22 miliona eura direktne budžetske podrške, kroz 4 finansijske tranše, vrijednosti 5,5 miliona eura. To je značilo da, što se više reformi preduzme, daje se više sredstava.

Prva tranša nije uslovljena promjenljivim pokazateljem, a prvih 5,5 miliona je dodjeljeno 2019. Ali druge nisu dodjeljene u potpunosti, zbog ne sprovedenih reformi, od kojih su neke odložene za 2021. godinu, potvrđeno je iz Kancelarije EU u Prištini.

U pisanom odgovoru Kancelarija EU je navela da je planirano da se Program reforme javne uprave Kosova sprovedu tokom 3 godine (2018-2021). Nakon što su pokazali da se očekuje da će četiri tranše od 5,5 miliona eura biti isplaćene kao direktna budžetska podrška u vezi s tim, rekli su da prva nije povezana sa ispunjavanjem pokazatelja i da je isplaćena 2019. godine.

„Sledila je procjena napretka postignutog u procesu reformi za 2018. i 2019. U 2018. godini ispunjeno je sedam od 12 ciljeva, šro je rezultiralo isplatom 3,11 miliona eura. U 2019. godini je ostvaren cilj od ukupno 12 miliona eura, a sledstveno tome izvršena je isplata u iznosu od 0,42 miliona eura. Ukupna vrijednost do sada isplaćenih je 9,03 miliona eura od planiranih 16,5 miliona“, navodi se u odgovoru iz Kancelarije EU.

Ističe se da je program za 2020. godinu bio „zamrznut“, te da će se sljedeća procjena napretka postignutog u 2021. godini izvršiti  tokom 2022. godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, odgovorno za reforme sadržane u sporazumu, nije reagovalo dvije nedjelje na neispunjene reforme.

Shasha upozorava da bi takav pristup vlade mogao da dovede do gubitka mnogo drugih sredstava za Kosovo.

„Nedostatak reformi, kako u pogledu kriterijuma za liberalizaciju viznog režima, Evropske reformske agende, SSP-a, tako i sada u pogledu sredstava EU, postaje fenomen. Ovo je pokazatelj da Kosovo rizikuje da izgubi druga sredstva koja ga očekuju, posebno u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III, za 2021-2027“, rekao je Shasha.

Sporazum između Kosova i EU, koji se odnosi na sektorsku budžetsku podršku, potpisan je u decembru 2017. godine, u cilju unapređenja evropskih reformi u oblasti javne uprave i finansijske podrške vladi, kako bi pružala bolje usluge građanima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore