Nakon presude Ustavnog suda

Uredba vršioca dužnosti predsjednika Vjose Osmani o raspuštanju sedmog saziva skupštine, nakon presude Ustavnog suda, još uvijek nije objavljena u službenom listu, pa ne može da ima ni pravno dejstvo, prenosi Reporteri.

Prije tačno mjesec dana vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani, donela je ukaz o raspuštanju skupštine. Istovremeno Osmani je odlukom raspisala vanredne parlamentarne izbore za 14. februar. Za razliku od odluke o raspisivanju izbora, uredba o raspuštanju skupštine još uvek nije objavljena u Službenom listu.

Mediji podsjećaju da je Ustavni sud presudom iz 2016. zaključio da nijedan pravni akt nije na snazi, ukoliko nije objavljen u Službenom listu.

Pravni savetnik vršioca dužnosti predsjednika Artan Murati objašnjava da nijedan predsjednik Kosova nije imao praksu da Uredbe o raspuštanju skupštine prosleđuje Službenom listu na objavu.

"Uredbe o raspuštanju Skupštine Kosova nikada nisu objavljivane u Službenom listu, već su samo prosleđivani parlamentu i čuvane u arhivi predsjedništva. Ne postoji ustavna ili zakonska odredba, koja predviđa da se predsjednička uredba o raspuštanju skupštine mora objaviti u Službenom listu. Postoji zakonska definicija koje Uredbe moraju biti objavljeni u Službenom listu i predsjednički kabinet ih je uvijek prosleđivao na objavljivanje", navodi Murati.

Ipak, Ustavni sud Kosova je u presudi iz 2016. godine izričito naveo da pravni akt ne može stupiti na snagu bez objavljivanja u Službenom listu, pa je Uredba o raspuštanju trećeg zakonodavnog tijela Kosova, koju je doneo bivši vršilac dužnosti predsjednika Jakup Krasniqi regularno objavljena i tek tada stupila na snagu, podsjeća Reporteri.

Izvor: Kosovo Online / Reporteri