Američki stručnjak za Zapadni Balkan

Američki stručnjak za Zapadni Balkan Alon Ben Meir optužio je sve političke subjekte na Kosovu za nedostatak efikasnog političkog programa u posljednjih 13 godina, prenosi Gazeta Express.

Ben Meir je u članku objavljenom u časopisu “Augusta Free Press," istakao i da nijedna kosovska vlada za 13 godina nije uspjela da napravi uspješnu ekonomsku i socijalnu politiku.

Kako je napomenuo, svaki građanin Kosova mora da zahtjeva od svakog ko učestvuje u izborima da obezbjedi jasan i sveobuhvatan socio-ekonomski program koji će postaviti veći nivo ekonomskog oporavka i rasta, zajedno sa socijalnim i političkim reformama.

"Takvi programi nedostaju od proglašenja Kosova 2008. godine“, istakao je Ben Meir.

Kako je dodao, samo jedan od problema na Kosovu, predstavlja i odlazak mladih ljudi.

"Mladići i djevojke napuštaju zemlju zbog nedostatka mogućnosti za posao. Naravno, ekonomski napredak je direktno povezan sa ovim bolnim nacionalnim problemom“, navodi se dalje u tekstu američkog profesora.

Pored preporuka za političke lidere, uoči izbora imao je i poruku za građane Kosova.

"Da bi bili sigurni, građani Kosova sada mogu da pokažu svoju izbornu moć kako bi podstakli zabrinutost konkurentskim političkim strankama i jasno stavili do znanja da se njihov glas više ne može uzimati zdravo za gotovo. Oni koji žele da dostignu vrhunac moći, moraće da shvate da moraju da koriste svoju moć da služe narodu, a ne da eksploatišu one kojim su im dali moć”, poručio je Ben Meir.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express