Fokus međusobno priznanje

Direktor Instituta EPIK Demush Shasha smatra da se američki predsjednik Joe Biden distancirao od Trumpove administracije u pismu predsjedniku Srbije i potencirao stav SAD da je uzajamno priznanje jedina opcija dijaloga sa Prištinom, prenosi Koha ditore.

Shasha je rekao da Biden u fokus pregovora vraća međusobno priznanje kao zajednički stav sa EU, bez obzira na eventualno drugačiji sporazum dvije strane u dijalogu. 

"Prva poruka je odstupanje od principa Trumpove administracije da 'ekonomska normalizacija' dolazi prije nego što se pozabavi političkim pitanjima. Drugo, Bidenov stav je da je 'uzajamno priznavanje' jedina opcija, čime odbacuje stav Trumpove administracije 'o čemu god se stranke dogovore'. Treća poruka je da postoji značajno približavanje stavu Brisela, jer se u pismu predsjednik Biden koristi narativ Evropske Unije o sveobuhvatnom 'sporazumu o normalizaciji'", komentariše pismo Bidena upućeno predsjedniku Srbije.

Direktor Instituta EPIK podsjetio je na socijalnim mrežama da se Trump u posljednjem pismu Vučiću zahvalio na "izvanrednoj hrabrosti".