Preduslovi za normalizaciju

Politikolog Behlul Beqaj za Kosovo Online je izjavio da će administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena biti naklonjenija Balkanu u odnosu na Trumpovu, i očekuje da će nastaviti sprovođenje Vašingtonskog sporazuma.

“Očekujem da neće biti razloga da se ozbiljnije ne pozabavi otvorenim pitanjima koja su na neki način breme ovdašnje situacije, koja mogu stvoriti krizu i otežati proces ne samo u regionu nego i šire. Mislim da će se produbiti interesovanje Amerikanaca za rešavanje naših otvorenih pitanja, pogotovu u odnosima Kosova i Srbije, proces će ići u pozitivnom smeru i uz obostrano prihvatanje. Administracija Bajdena nije protiv Srbije niti protiv Srba, kao što neće biti u onoj meri naklonjena prema Albanaca kako oni to očekuju i kažu oni koji ne razumeju u dovoljnoj meri političke procese koji dolaze iz SAD. Pogotovo cilj administracije koji se odnosi na njihove strateške pozicije”, ocenjuje Beqaj. 

On navodi da nema dileme da će sporazum koji su Kosovo i Srbija potpisali u Beloj kući 4. septembra sa tadašnjim predsednimom SAD-a Donaldom Trumpom biti implementiran, jer je to u interesu svih strana.

“Bilo bi neozbiljno da se to što je dogovoreno Vašingtonskim sporazumom stavi ad-akta, a mi bi smo bili totalno neozbiljni u daljem procesu dijaloga Kosova i Srbije nezavisno od toga ko će biti posrednik. Sve ono što je bilo dogovoreno će dobiti ozbiljniju osnovu za nastavak dijaloga i uz novu administraciju treba očekivati da će dalji proces da se produbi u obostranom interesu uvažavajući kompromise strana koje su u procesu”, ističe Beqaj. 

Prema njegovom mišljenju Vašingtonski sporazum ima dosta toga što nije u kontekstu neposrednih interesa Kosova i Srbije, ali kaže da je suština dobra, da se kroz ekonomiju stvore preduslovi za normalizaciju odnosa.

“Nezavisno od toga što je Srbija najmoćnija u regionu mi moramo uvažavati ono što se u liberalnoj ekonomiji uvažava svuda u svetu, da poštujemo konkurenciju i da na osnovu nje ojačamo ekonomske potencijale, ne samo resurse koje ima Albanija, Kosovo, Crna Gora, Makedonija, nego i šire. Smatram da se moramo utrkivati u jednoj otvorenoj konkurentoj igri gde će se učiniti sve da se poboljša kvalitet života, moramo da prihvatimo konkurenciju bez toga niko neće biti u dovoljnoj meri u procesu razvoja svojih političkih, ekonomskih, zdravstenih, socijalnih i drugih ciljeva”, zaključuje Beqaj.