Mišljenje analitičara

Novu izvršnu vlast Kosova nakon izbora 14. februara čeka suočavanje sa istim izazovima kao i prethodne vlade - upravljanje pandemijom, ekonomski oporavak, dijalog sa Srbijom i izbor predsjednika smatraju analitičari, prenosi Kosovo Press.

Pitanje izbora predsjednika neće predstavljati izazov samo novoj vladi nego i poslanicima novog saziva skupštine, i od toga će zavisiti i eventualno raspisivanje novih izbora.

Arton Demashaj iz organizacije „Ustaj“ kaže za Kosovo Press da će izbor predsjednika biti prvi izazov za Skupštinu i stranku koja pobjedi na izborima.

„Stranci koja pobjedi na izborima, pored potrebe za partnerom u vladi, biće potreban i partner neophodan za stvaranje kvoruma od 80 poslanika da započne proces izbora predsjednika".

Politički analitičar Ramush Tahiri smatra da će najveći izazov za sljedeću vladu predstavljati ekonomski oporavak kao i reforma zdravstva i obrazovanja.

„Glavni izazov na Kosovu je sprovođenje reformi, zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje kapitala.  Vidim da stranke obećavaju velike investicije, nadam se da to ne podrazumeva povećanje javnog duga kroz povlačenje 600-700 miliona eura od banaka“, ističe Tahiri.

Pored fokusiranja na pitanja poput zdravstva i ekonomije, nova vlada imaće i teret nastavka dijaloga sa Srbijom. Upravo to pitanje Alen Meta iz organizacije D4D opisuje kao izazov za izvršnu vlast nakon izbora koji će biti održani sljedeće nedjelje.

„Glavna pitanja na koja bi buduća vlada trebalo da se usredsredi, a koja su prioritet kojim mora da se bavi, su ekonomija i zdravstvo, naročito s obzirom na to da se ne vidi kraj pandemiji što ostavlja ogromne posljedice na ekonomiju. Postoje međutim i druge teme kojima će se vlada nužno baviti, a to je dijalog Kosova i Srbije“, naglasio je Meta.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press