Direktor Američke Privredne Komore

U izbornoj 2021. godini na Kosovu, kada se nakon parlamentarnih izbora zakazanih za 14. februar za jesen najavljuju lokalni izbori, pitanje odabira predsjednika može da otvori mogućnost održavanja drugog izbornog kruga tokom lijeta što će, kako upozoravaju stručnjaci, destruktivno uticati na ekonomiju, prenosi Kosovo Press.

Direktor Američke Privredne Komore Arian Zeka izjavio je za Kosovo Press da održavanje izbora, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa, ima negativan uticaj na ekonomiju i nanosi štetu ekonomskom rastu, privlačenju stranih investicija i budžetskim prihodima.

„Često održavanje izbora kod nas je uvijek uticalo na ukupnu stopu ekonomskog rasta, privlačenje stranih direktnih investicija, ali i na prihode prikupljene za budžet zemlje. U situaciji u kojoj bismo imali česte izbore u kratkom vremenskom periodu, uticaj na ekonomiju bi bio poražavajući, naročito kada je u vezi sa uticajem koji je pandemija koronavirusa imala tokom 2020. godine “, kaže Zeka.

Šef APK navodi da  često održavanje izbora dovodi do otežavanja poslovnih odluka.

„Nedostatak političke stabilnosti i često održavanje izbora dovode do otežavanja poslovnih odluka, a investitori, domaći ili strani, čekaju trenutak koji smatraju pogodnim za sprovođenje planova investicije ili za nova ulaganja“, naglašava Zeka.

Ekonomski stručnjak Leke Musa tvrdi da česta promjena vlada negativno utiče na privlačenje i realizaciju stranih i strateških investicija.

„Zbog stalne političke nestabilnosti  i čestih promena na političkoj sceni ni jedna vlada Kosova nije uspjela da sprovede bilo koji veći strateški projekat kroz zakonodavstvo ni da sprovede ekonomski program.

Musa je objasnio da strani investitori prije svega vide vrlo nestabilnu zemlju u političkom pogledu što daje uvjerenje da zemlja nije ozbiljna i ne može da ostvari dosljednost primjene i realizacije ekonomskih programa.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press