Izbori 2021

Politički analitičar Instituta za istraživanje javnog mnjenja (PIPOS) Fisnik Halimi izjavio je za Kosovo Onlajn, da je prema posljednjim rezultatima njihovih predizbornih istraživanja, Pokret Samoopredjeljenje (VV) i dalje najbolje rangirana politička partija, koja će sasvim izvesno zadržati taj rejting do kraja.

“I dalje Pokret Samoopredjeljenje vodi sa oko 50 poslanika ili 40 odsto glasova, 23 ima Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova sa 20 poslanika, dok Alijansa za budućnost Kosova ima između sedam i osam poslanika”, navodi Halimi.

Parlament Kosova ima 120 poslaničkih mjesta, što znači da je Samoopredjeljenje ipak daleko od natplovične većine i da će biti potrebna postizborna koalicija.

Halimi kaže da, uprkos zvaničnom početku predizborne kampanje, nema nikakvih promjena po pitanju redoslijeda političkih subjekata, ali bi prema njegovim riječima u narednim danima moglo doći do izvesnih promjena koje bi mogle da utiču na drugoplasiranu i trećeplasiranu partiju.

“Prema našim istraživanjima Demokratska partija Kosova vodi sa najmanje tri poslanika u odnosu na Demokratski savez Kosova. Suštinski se ništa ne može promjeniti za deset dana, ali su moguće blage promjene. Recimo, jedna stranka može da dobije ili izgubi jednog ili dva poslanika u odnosu na trenutnu situaciju”, ističe Halimi.

On napominje da u istraživanjima PIPOS, glasovi dijaspore nisu uzeti u obzir zbog nemogućnosti anketiranja građana. Međutim, Halimi ukazuje na to da je na ovim izborima prijavljen rekordan broj glasača koji bi mogli da imaju veliki uticaj na izborne rezultate.

“Broj birača će biti znatno veći nego na izborima 2019. godine i poznato je da će Samoopredjeljenje dobiti više nego ostale političke partije, ali ne možemo precizno reći šta će se desiti sa tim glasovima”, zaključuje Halimi.

Po njegovim riječima, srpska zajednica nije obuhvaćena istraživanjima.

“Unutar srpske zajednice nema demokratskog takmičenja, tačno se zna ko će i koliko glasova dobiti i zbog toga oni nisu atraktivni za naš institut”, objašnjava Halimi.

Izvor: Kosovo Online