Član predsjedništva VV

Član predsjedništva Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Glauk Konjufca kaže da će se otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu preispitati ako to bude uslov Kosovu da se pridruži Evropskoj uniji, prenosi Gazeta Express.

Iako je Kosovo obezbjedilo priznanje nezavisnosti od strane Izraela zahvaljujući Sjedinjenim Američkim Državama, obavezujući se da će uspostaviti ambasadu u Jerusalimu, Konjufca ipak ostavlja prostor za razmatranje njenog preseljenja.

On kaže da, ukoliko to bude uslovljeno iz Evropske unije, onda takvu odluku treba preispitati jer je „od vitalnog značaja za Kosovo da se pridruži Evropskoj uniji“.

"Ostaće tamo gdje jeste dok na kraju ne budemo uslovljeni tokom različitih međunarodnih procesa. Ipak, ako je Kosovo uslovljeno od Evropske unije tokom procesa evropskih integracija tako da je naš ulazak u EU uslovljen promjenom mjesta naše ambasade, mislim da bi to trebalo preispitati, s obzirom da je za Kosovo značajno da postanemo dio EU“, rekao je Konjufca.

On je kritikovao odluke Ministarstva spoljnih poslova i vlade Avdullaha Hotija po pitanju vođenja spoljne politike.

Konjufca je rekao da će nova vlada na čelu sa liderom Samoopredjeljenja Albinom Kurtijem razmatrati i druge tačke sporazuma potpisanog u Vašingtonu.

"Što se tiče drugih pitanja i posebnih tačaka ovog sporazuma, vlada Albina Kurtija će sve pregledati i vidjeti da li bilo koja od tačaka ugrožava i krši suverenitet Kosova. Tu mislim na resurske Kosova, prije svega jezero Gazivode, što je bila jedna od najproblematičnijih tačaka. Nećemo prihvatiti da Gazivode budu na pregovaračkom stolu sa Srbijom“, poručio je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express